Грешком дистрибуирани криптотокени, могућ губитак 162 милиона долара

ЊУЈОРК: Техничка грешка на децентрализованој финансијској (ДеФи) крипто платформи Компаунд управо је учинила неке кориснике криптовалута богатијим за десетине милиона долара.
Kriptovalute Foto: Freeeimages.com
Фото: Freeeimages.com

Ова популарна крипто платформа је приступила прошле недеље рутинском ажурирању кода који управља трансакцијама корисника, али је током апдејтовања направљен неки пропуст због којег су грешком дистрибуриани токени у вредности око 92,6 милиона долара неким корисницима који имају тзв "паметне уговоре", односно налоге за аутоматски трансакцију.

Према извештају ЦНБЦ-а, цех ове грешке ће бити много већи од првобитно процењеног, јер изворни токени Компаунда, названи комп, и даље "цуре" неконтролисано, а могућа штета може достићи 162 милиона долара.

"Сматрали смо да је катастрофа готова... али се испоставило да је у ризику много више милиона него што смо мислили. Око 162 милиона долара је у опасности након што је ажурирање кренуло наопако", каже Роберт Лешснер, оснивач Компоунд Лабса.

Компаунд је у среду касно уочио "неоуобичајену активност", када су жетони већ били дистрибуирани, објавила је тв станица ЦБС.

Лешнер се тада брзо огласио на Твитеру како би убедио кориснике Компаунда да врате неочекиване "згодитке", при чему је прибегао и претњама свакоме ко не врати токене, што је у изазвало полемике о правилима приватности у свету дигиталног новца, у којем нема званичног регулатора.

Лешнер је прво написао да корисници могу да задрже 10 посто средстава као бонус, али је запретио да ће открити идентитет оних који не врате токене.

"Ако сте због грешке у сложеном протоколу примили велику количину комп токена молимо вас да их вратите", написао је он на Твитеру, наводећи ИД рачуна. Додао је да ће их, у супротном, због прихода пријавити Пореској управи, и да ће већина бити у невољи.

Доксинг - или јавно откривање информација попут имена и кућних адреса - сматра се грубим кршењем протокола у свету криптовалута, у којем корисници обично највише цене приватност и одсуство централне власти.

Цена Компоундовог токена комп пала је за око 4,8 посто, извештав ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести