ХОРЕС шаље влади предлоге за умањење штете због короне

БЕОГРАД:  Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде Србије ХОРЕС упутиће влади предлоге да се угоститељска предузећа ослободе пореза на зараде за период трајања кризе корона вируса и да се смањењи ПДВ на храну са 20 на 10 одсто.
Turisti Novom Sadu Foto: R. Hadžić
Фото: Туристи Новом Саду Фото: Р. Хаџић

Обзиром да су се српски хотелијери припремили за прихват потврђеног броја кинеских и туриста из других држава, а да су сада суочени са проблемом да исти туристи отказују потврђене резервације и не долазе, а хотелијери су ангажовали у пуном капацитету радну снагу и извршили набавку добара, ХОРЕС предлаже влади да донесе одређене мере како би се помогло српским хотелијерима и ресторатерима и ублажили негативни ефекти пословања хотелско-угоститељске привреде.

Након данашње проширене седнице Управног одбора, ХОРЕС саопштава да је на основу прикупљених података од 64 хотела, до 11. марта ове године, укупан број отказаних индивидуалних ноћења страних гостију за први квартал - 8.765, укупан број отказаних групних ноћења - 27.828, што је укупно 36.593 број ноћења, односно 2.712.807 евра неоствареног прихода само када је реч о ноћењима.

У ХОРЕС, како наводе, и даље пристижу информације хотела чланица о броју отказаних резервација ноћења, те је број знатно већи.

Ово удружење предложиће Влади Србије да као једну од мера омогући ослобађање пореза на имовину за период здравствене кризе корона вируса, упутиће и препоруку за промену законских оквира за неплаћено одсуство, односно да послодавац може за период трајања кризе пошаље запосленог на неплаћено одсуство до 30 дана.

Такође, хотелијери траже и репрограм обавеза према јавним предузећима, као што су ЈП "Србија гас" и ЈП "Електрориврда Србије".

Од владе траже такође да размотри препоруку банкама за замрзавање кредитних обавеза за физичка и правна лица која послују у хотелијерству и ресторатерству, да препоручи локалним самоуправама обуставу наплате локаних такси за период кризе, омогући подстицај запошљавања младих, а да за финансирање обртних средстава размотри обезбедење повољног кредита са грејс периодом од годину дана.

"Нажалост, предвиђања за наредни период нису повољна, те је важно да сви хотелијери и ресторатери заједнички договоре на који начин превазићи ову кризну ситуацију", каже се у саопштењу.

Чланство ХОРЕС-а је данас у присуству представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Србије, потпредседника Националног савета за туризам, Туристичке организације Србије, Туристичке организације Београда, одржао проширену седницу управног одбора удружења.

На иницијативу ХОРЕС-а, надлежно Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије "др Милан Јовановић  Батут" објавили су препоруке и упутства о безбедности запослених и гостију у вези са корона вирусом.

"Такође, од Европског удружења хотела, ресторана и кафића ХОТРЕК, добили смо драфт водич Светске здравствене организације како се заштити од корона вируса у хотелској индустрији који смо доставили свим нашим чланицама".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести