Хрватска остаје без инвестиције од 500 милиона долара

ЗАГРЕБ: Блекард Глобал, међународна фирма која је у прошлости заслужна за преко две милијарде улагања у некретнинске пројекте широм света, саопштила је да са жаљењем мора да констатује како за сада одустаје од улагања у пројекат који је требало да буде реализован на хрватском острву Пашман.
zadar pixabay
Фото: pixabay.com

Иако су наишли на професионалан приступ, транспарентан однос и добру комуникацију и у општини Пашман и у Задарској жупанији, улагачи из Блекард Глобала из више разлога за сада морају да се повуку из пројекта, наводи се у саопштењу које преноси Пословни дневник хр.

"С обзиром на то да су до сада уложили стотине хиљада долара у пројекат на Пашману, жеља за улагањем била је више него очита. Блекард Глобал од почетка је био информисан да постоје одређене финанцијске обавезе које би као будући инвеститор требало да подмири, међутим, нису били свесни да се ради о износу већем од 10 милиона евра. Иако се кроз преговоре две стране тај износ успео смањити на отприлике два и по милиона евра, то је још увек био превелики инвестициони ризик. Много говори и чињеница да је Блекард Глобал био једина фирма која се уопште пријавила на конкурс", наводи се у саопштењу.

Додаје се да такође треба имати на уму како игралиште за голф унутар пројекта још увек није уврштено у Просторни план Задарске жупаније, да концесије на марину и плажу нису осигуране за твртку Пашман ривијера д.о.о., као и да не постоји урбанистички план уређења што је била обавеза инвеститора након куповине удела у друштву Пашман Ривијера те је део земљишта и даље у рукама приватних власника. "Укратко, реч је о гринфилд инвестицији, а финансијске обавезе више одговарају браунфилд инвестицији, што за Блекард Глобал није прихватљиво", стоји у објави.

„За нас, као и за било који инвестицијски фонд из Сједињених Америчких Држава, овакво улагање од готово 500 милиона долара, једноставно би представљало превелик ризик. Када би и да смо изградили резорт те да је у будућности дошло до поремећаја на Средоземном туристичком тржишту нашли бисмо се у финансијским проблемима, а како правила конкурса не дозвољавају продају некретнина, не бисмо били у могућности да одржимо стабилност пројекта", навела је компанија.

Блекард Глобал је додао да такође, општина није била у могућности да омогући било какву гаранцију за њих као инвеститоре.

"Из мог искуства, овакве капиталне инвестиције било где у свету морају да буду атрактивне за инвеститоре. Нажалост, овде то није био случај“, изјавио је Џефри Д. Блекард, председник Управе и директор компаније Блекард Глобал.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести