Хрватска се задужила још две милијарде евра

ЗАГРЕБ: Хрватско Министарство финансија објавило је данас да је на међународном тржишту капитала реализовало две транше обвезница у укупном износу од 2,0 милијарде евра, што је прво задуживање државе путем обвезница од почетка 2021.
javni dug/pexels.com Immortal shots
Фото: javni dug/pexels.com Immortal shots

Министарство је, преноси портал Seebiz, у четвртак реализовало на међународном тржишту 12-годишњу обвезницу, с доспећем 2033. године, у номиналном износу од милијарду евра, уз годишњу купонску каматну стопу од 1,125 посто и принос 1,257 посто, те 20-годишњу обвезницу, с доспећем 2041, у номиналном износу од милијарду евра, уз годишњу купонску каматну стопу од 1,75 посто и принос 1,788 посто.

То је први пут да је рочност неке издате еврообвезнице продужена на 20 година, чиме је Хрватска, како се наводи, осигурала финансирање на најдужи рок у својој историји на међународном тржишту капитала.

Према саопштењу министарства, забележена је изузетно снажна потражња инвеститора за обе транше еврообвезница, која је премашила 6,4 милијарде евра, што је 3,2 пута више у односу на укупан номинални износ емисије.

Новац прикупљен најновијим задужењем ће се искористити у опште буџетске сврхе и за рефинансирање постојећих еврообвезница Хрватске, које доспевају у марту 2021. у износу од 1,5 милијарди долара, с купонском каматном стопом од 6,375 посто.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести