Хуавеј продаје подводни телеком кабловски бизнис

ХОНГ КОНГ: Кинески Хуавеј Технолоџиз планира да прода 51 одсто удела у свом подводном телеком кабловском бизнису, Хуавеј Марин Системсу, извештава агенција Ројтерс позивајући се на саопштење купца.
huavej
Фото: Tanjug (AP Photo/Paul White)

Наиме, компанија Хенгтонг Оптик-Електрик за производе оптичке комуникационе мреже са седиштем у провинцији Ђијангсу објавила је данас на Шангајској берзи да је 31. маја потписала писмо о намерама са фирмом Хуавеј Технолоџизом, о куповини власничког удела у Маин Системсу плаћањем у готовини и у акцијама. Цена није наведена.

У Хуавеј Технолоџизу су одбили коментар.

Трговање акцијама Хенгтонг Оптик-Електрика на Шангајској берзи је данас обустављено због текућих разговора о том уговору.

До ове потенцијалне продаје долази у време када је главна делатност компаније Хуавеј Технолоџиз - продаја телекомуникационе мрежне опреме и паметних телефона - под интензивним притиском у свету због Сједињени Држава које тврде да њени производи представљају безбедносни ризик. Кинески див је у више наврата одбацио те оптужбе.

Прошлог месеца, америчко Министарство трговине је ставило Хуавеј на црну листу забранивши фирмама у САД да продају технологију кинеској компанији, што може значајно да поремети њен ланац снабдевања, мада је касније одложило примену те мере за 90 дана.

Хуавеј Марин, основан 2008. године као заједничко предузеће са британском компанијом Глобал Марин, углавном се бави изградњом подводних комуникацијских каблова широм света.

Хуавеј Технолоџиз је, према годишњем извештају, стекао већински удео акција с правом гласа у управном одбору Хуавеј Марина у августу 2018., а Глобал Марин држи 49 одсто.

Хуавеј Марин је остварио прошле године приход од 394 милиона јуана (57,10 милиона долара) и заблежио нето добит од 115 милиона јуана, према годишњем извештају о пословању његове кровне компаније.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести