ИЕА: Руски извоз нафте порастао, приход опао у новембру

ЛОНДОН: Руски извоз нафте је  порастао у новембру уочи ограничења цена од 5. децембра, које су наметнуле Г7, Европска унија и Аустралија како би умањиле ратне приходе Москве, саопштила је данас Међународна агенција за енергетику (ИЕА).
naftovod
Фото: pixabay.com

Силазни тренд светских цена нафте и већи попусти на руску нафту утицали су на пад прихода Москве за 700 милиона долара на 15,8 милијарди долара, објавила је ИЕА.

Агенција са седиштем у Паризу је навела да и даље процењује да ће ограничење цена смањити руску производњу нафте за 1,4 милиона барела дневно (бпд) следеће године, преноси Ројтерс.

„Мада су ниже цене нафте добродошло олакшање за потрошаче који су суочени са растућом инфлацијом, потпуни утицај ембарга на  руску нафту и на испоруке деривата тек остаје да се види“, додаје ИЕА.

Глобални економски изазови и забринутост око потражње у Кини, највећем увознику нафте, помогли су да се већи део овогодишњег раста цена нафте неутралише, али ИЕА каже да је потражња у неким регионима изненађујуће снажна.

Кина, Индија и Блиски исток надокнадили су део смањења куповина нафте у Европи и другим земљама у источној Азији, напомиње се у извештају агенције за енергетику.

Ова констатација је навела ИЕА да повећа своју процену раста потражње за нафтом за ову годину за 140.000 барела дневно (бпд) на 2,3 милиона бпд и за 100.000 барела дневно на 1,7 милиона бпд за следећу годину.

Према мишљењу ИЕА, будући да предстоје зимски месеци и да се приближавамо напрегнутијем балансу између понуде и потражње на тржишту нафте у другом кварталу 2023, не може се искључити још један раст цена "црног злата“.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести