ИЕА: Топлотне пумпе смањују рачуне за енергију у ЕУ за 900 долара

ПАРИЗ: Глобална продаја топлотних пумпи ће скочити на рекордне нивое у наредним годинама јер светска енергетска криза убрзава њихово усвајање, наводи Међународна агенција за енергију у новом специјалном извештају.
radijator
Фото: pixabay.com

Документ под називом "Будућност топлотних пумпи", показује да топлотне пумпе могу да играју важну улогу у смањењу потрошње фосилних горива, посебно природног гаса, за грејање домаћинстава, канцеларија, школа и фабрика.

Топлотне пумпе обично коштају мање током свог животног века од котлова на фосилна горива, захваљујући већој ефикасности. По данашњим ценама енергије, годишња уштеда на рачуну за енергију домаћинстава која пређу на топлотне пумпе може да се креће од 300 долара у Сједињеним Државама до 900 долара у Европи.

„Продаја у 2022. ће достићи рекордне нивое као одговор на глобалну енергетску кризу, посебно у Европи, где неке земље бележе дупло већу продају у првој половини 2022. у односу на исти период прошле године“, наводи се у извештају.

Годишња продаја топлотних пумпи у ЕУ могла би да порасте на 7,0 милиона јединица до 2030. године са 2,0 милиона у 2021. ако владе остваре планове за смањење емисија и енергетске безбедности.

Глобална продаја топлотних пумпи порасла је за скоро 15 процената у 2021. години, двоструко више од просека у протеклој деценији, при ччему је у Европској унији скочила за око 35 одсто.

Према извештају ИЕА, топлотне пумпе би могле да смање потражњу за природним гасом за скоро 7,0 милијарди кубних метара (бцм) до 2025. године, што је отприлике једнако количини природног гаса који је испоручен преко Трансјадранског гасовода 2021.

Уколико се испуне климатски циљеви ЕУ, таква годишњи уштеда гаса би порасла на најмање 21 милијарду кубних метара до 2030.

Коментаришући извештај, извршни директор ИЕА Фатих Бирол рекао је да су топлотне пумпе неизоставан део сваког плана за смањење емисија и коришћења природног гаса и ургентан приоритет у ЕУ данас.

Према сценарију ИЕА, у којем све владе у потпуности испуњавају своје енергетске и климатске обавезе, топлотне пумпе постају главно средство за декарбонизацију простора и грејање воде широм света.

ИЕА процењује да топлотне пумпе имају потенцијал да смање глобалну емисију угљен-диоксида (ЦО2) за најмање 500 милиона тона до 2030. године – што је једнако годишњој емисији ЦО2 из свих аутомобила у Европи данас.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести