ИКАРБУС: УППР завршен, акција на берзи - 50 динара

БЕОГРАД: Акцијама Икарбуса на Београдској берзи поново ће моћи да се тргује од понедељка што је резултат спроведеног унапред припремљеног плана реогранизације (УППР), рекла је данас у изјави за Танјуг директорка правних и општих послова Икарбуса Тамара Баришић.
ikarbus
Фото: Tanjug (video, ilustracija)

Акцијама, којих је 2,9 милиона, трговаће се од понедељка, а њихова индикативна вредност је 50 динара, док ће даља цена зависти од понуде и потражње.

"Икарбус је био у тешкој финансијској ситуацији, са губитком већим од капитала, па су претходне акције изгубиле вредност, а новом емисијом акција смо покушали да извршимо репрограм дуга, да бар део наших дуговања пређе у акције и да то буде нека здрава основа за будуће пословање", рекла је она.

Икарбус је завршио спровођење УППР током јесени прошле године, а акције су уписане у регистар нешто пре тога.

"Ово је нова, прва емисија акција и поново је на тржишту хартија од вредности како би сви наши акционари могли да тргују акцијама", рекла је она и додала да су конверзијом дуга у капитал ранија дуговања намирена.

Највећи акционар Икарбуса је Република Србија са 26,9 процената акција, следе Фонд за развој, банке, и неки ранији повериоци чију су дугови претворени у капитал.

Прилика да се поново тргује акцијама Икарбуса је очекивана и уобичајена, каже Баришић.

"Што се тиче боље ситуације у Икарбусу, најбоље би било да имамо неки нови посао у производњи аутобуса, а самим тим би се и вредност акција повећала и потражња за акцијама би била већа", рекла је она.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести