Индустријска производња у Србији порасла 6,3 посто прошле године

Индустријска производња у Србији порасла је прошле године за 6,3 посто у односу на 2020, објавио је Републички завод за статистику.

Кад је реч о расту индустрије у целој 2021. години у односу претходну годину, највећи доприно су дали: експлоатација руда метала, производња кокса и деривата нафте, производња осталих саобраћајних средстава, производња електричне опреме и производња машина и опреме.

Само у децембру 2021, индустријска производња је забележила раст од 3,3 одсто у односу на исти месец годину дана раније, док је у односу на просек у 2020. години порасла за 13,1 проценат.

У децембру је на годишњем нивоу раст производње остварен у сектору рударства за 40,6 посто и у прерађивачкој индустрији за 2,3 одсто, док је сектор снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација регистровао пад од 7,5 процената.


Пазар за петину бољи

Промет робе у трговини на мало у Србији у децембру 2021. године, у односу на исти месец претходне године, већи је у текућим ценама за 22,7 одсто, објавио је Републички завод за статистику (РЗС).

РЗС је саопштио да је промет у сталним ценама у децембру прошле године већи за 11,2 одсто.

Како је објављено, промет робе у трговини на мало у 2021. години, у односу на 2020. годину, већи је у текућим ценама за 15,9 одсто, а у сталним ценама за 10,3 одсто. Индекси промета односе се на промет свих пословних субјеката (правних лица и предузетника) у трговини на мало.


Производња интермедијарних производа, осим енергије, скочила је у последњем лањском месецу за 12,3 посто у односу на децембар 2020, а производња нетрајних производа за широку потрошњу за 10,7 одсто, док је пад забележен у производњи трајних производа за широку потрошњу за 4 процента, прозиводњи енергије за 6,6 и производњи капиталних производа за 9,1 посто.

Децембарска индустријска производња је у поређењу са новембром била, према десезонираним подацима, већа за 0,7 посто, при чему је прерађивачка остварила раст од 0,5 процената.

Десезонирани индекс индустријске производње за децембар, у односу на просек 2020. године, показује да је укупно остварен раст од 8,1 посто, а у прерађивачкој индустрији од 6,2 процента.

Највећи утицај на међугодишњи раст индустријске производње у децембру имали су: експлоатација руда метала, производња основних фармацеутских производа и препарата, производња пића, прехрамбених производа и производња машина и опреме.

З. Делић

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести