Инфлација у Немачкој неочекивано успорила у јуну на 8,2%

ФРАНКФУРТ: Немачка инфлација је у јуну 2022. неочекивано опала на 8,2 одсто међугодишње са 8,7 одсто у мају, према хармонизованом индексу потрошачких цена ЕУ (ХИЦП), показују подаци немачког завода за статистику, Дестатиса.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Према немачким националним стандардима, потрошачке цене робе и услуга су у јуну у просеку биле веће за 7,6 одсто него годину дана раније, у односу на 7,9 одсто у мају, преноси портал Политико.

Аналитичари које је анкетирао Ројтерс очекивали су да ће инфлација у јуну даље убрзати на 8,8 одсто.

Смањење немачке инфлације је, како се оцењује, резултат пореских олакшица на гас, драстично снижених цена јавног превоза и нешто нижих цена нафте него претходних месеци.

Ови показатељи ће бити добродошла вест за Европску централну банку (ЕЦБ) у њеној борби против раста цена.

С друге стране, Шпанија и Белгија су у среду објавиле податке који показују даљи раст инфлације на двоцифрене вредности у обе земље.

У Шпанији је годишња стопа инфлације, према ХИЦП, односно прилагођена за европске статистичке потребе, порасла на 10 одсто у јуну са 8,5 одсто у мају. Базна инфлација, из које су изузете волатилне цене енергије и хране, такође је убрзала на 5,5 одсто са 4,9 посто у претходном месецу.

У Белгији су прве процене инфлације показале да су потрошачке цене у јуну порасле на 10,5 одсто са 9,9 одсто у мају, према европском хармонизованом индексу, док је базна инфлација убрзала на 5,1 одсто у јуну са мајског нивоа од 4,4 процента.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести