Инфлација за годину дана између осам и 10 одсто

БЕОГРАД: Према резултатима анкете агенције Ипсос, представници финансијског сектора очекују да ће инфлација за годину дана унапред, у фебруару 2024. године износити 8,0 одсто, што представља непромењену вредност у претходних пет анкета, објавила је Народна банка Србије (НБС).
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Навела је и да је према резултатима мартовске анкете агенције Блумберг, очекивана инфлација за годину дана унапред, нижа је и износи 7,2 одсто.

Краткорочна инфлациона очекивања представника привреде, за годину дана унапред су се у претходних шест месеци стабилизовала и кретала око 10 одсто, што је уједно и вредност очекивања која је забележена у фебруарској анкети.

  Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа у односу на краткорочна очекивања.

  Очекивања представника финансијског сектора за две године унапред остала су непромењена у односу на претходну анкету и износила су 5,0 одсто, док су за три године унапред наставила да се крећу у границама циља НБС, али на нивоу од 3,6 одсто, дакле ниже од очекивања из јануарске анкете која су износила 4,0 одсто.

  Када је реч о средњорочним очекивањима привредника, из НБС наводе да су она остала непромењена и за две године унапред износе 7,0 одсто, а за три године 5,0 одсто.

  Резултати анкете, који се односе на две и три године унапред, могли би да указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести