Институт за вештачку интелигенцију и Континентал заједно развијају науку и привреду

НОВИ САД: Недавно основани Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије и једна од најуспешнијих мултинационалних компанија које послују у нашој земљи Контитентал, озваничили су реализацију заједничких предстојећих активности потписивањем у Новом Саду Споразума о научноистраживачкој и пословно-техничкој сарадњи.
k
Фото: Continental Automotive Serbia

Овај споразум, који су потписали директор Института др Дубравко Ћулибрк и генерални директор компаније Continental Automotive Serbia Саша Ћоринга , представља први званични уговор Института са привредом и уједно први значајни корак у остварењу његове мисије да допринесе сарадњи науке и привреде и поспеши трансфер технологије у Србији.

- Веома сам задовољан што је прва активност у сарадњи са привредом нашег института управо потписивање Споразума са једном успешном интернационалном компанијом као што је Континентал- истакао је др Ћулибрк. - Нашим истраживачима на овај начин омогућићемо да своја знања преточе у комерцијална решења што ће развијати област вештачке интелигенције, али и пружити подршку иновативним глобалним компанијама које су активне у Србији, а то су све свакако приоритети новооснованог Института. Вођени заједничком визијом, сигуран сам да ћемо унапредити област вештачке интелигенције у Србији.

Саша Ћоринга је оценио да се у аутомобилској индустрији последњих година све више користе решења из области вештачке интелигенције, посебно када је реч о аутономној вожњи. Наша визија у Continental Automotive Serbia је да диктирамо трендове  и да будемо најбољи у ономе што радимо а наши инжењери то већ јесу, навео је Ћоринга. Он је истакао да је задовољан због почетка сарадње са Истраживачко – развојним институтом за вештачку интелигенцију Србије и нагласио да је уверен да ће заједно бити још успешнији на међународном аутомотив тржишту.


У Новом Саду 600 инжењера

Тренутно у Континернталу  више од 600 инжењера ради на развоју најиновативнијих технологија за ауто индустрију у Истраживачко развојном центру у Новом Саду.

Са атрактивним пројектима из области електронских уређаја за кабину возила и системима и сензорима за аутономну вожњу, компанија је за мање од три године рада израсла у једног од највећих послодаваца у инжењерском сектору у земљи. У марту је отворила и своју прву фабрику у Новом Саду у којој ће се производити најмодернији електронски производи за унутрашњост возила као што су “head up display”, велики екрани, камере у возилу, комплексни кокпит “high performance computer”. Крајем јуна, такође у Новом Саду,Континентал је почела изградњу друге фабрике која ће бити четири пута већа од недавно отворене и то ће бити прва “high tech” фабрика у Новом Саду.


Continental Automotive Serbia тренутно углавном развија решења за путничке аутомобиле и комерцијална возила за дивизију Vehicle Netnjorking and Information (VNI). То обухвата широк спектар производа као што су инструмент табле, радари, камере, контролне јединице за даљинско праћење позиције и параметара возила, приступни системи засновани на приступу возилу помоћу паметних телефона или даљинског откључавања, управљачки склоп за контролу електричних система у возилу, инфраструктура њеб базираног сервиса, мобилне апликације и главни иновативни пројекат за високо аутономну вожњу за путничке аутомобиле и комерцијална возила.

Научноистраживачка и пословно-техничка сарадња подразумеваће, између осталог, и реализацију заједничких научноистраживачких пројеката, развој производа и производних програма и заједнички рад на комерцијалним пројектима и пројектима финансираним од стране Европске заједнице.

Подсећамо да је Институт, са седиштем у Новом Саду, у марту ове године основала Влада Републике Србије на основу иницијативе из Стратегије развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период 2020-25. године. Такође, недавно је оформљен и Саветодавни одбор Института који чине светски препознати стручњаци из области информационо-комуникационих технологија из научног окружења и привреде.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести