Интерфест најављује Музеј укуса Војводине у Новом Саду

НОВИ САД: Након веома успешне традиционалне манифестације “Фестивал вина” почетком лета, али и фестивала гастрономије “Укуси Војводине” за крај лета, Удружење “Интерфест” најављује пројекат који ће ове две манифестације сажети у “Музеј укуса Војводине”.
u
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Наташа Будисављевић, директорка “Интерфеста” наводи за Дневник да је ова идеја логичан след пројеката који су реализовани у Новом Саду, али и прилика да се граду, покрајини, али и посетиоцима административног центра Војводине пружи прилика да током целе године, на једном месту, имају прилике да виде, омиришу, али и окусе оно што овај регион чини посебним у домену гастрономије.

Сматрамо да наше гастрономско наслеђе заслужује да буде представљено на овај начин. Направили смо пројекат који ће спојити културу и туризам на најлепши начин. Овакви музеји постоје у свету, али након свих истраживања које смо обавили на ову тему и на основу идеја које нам се рађају када је у питању представљање наше гастрономије, већ сад могу да кажем да ће наш бити најлепши, истиче Будисављевић.

Како наводи, “Музеј укуса Војводине” је замишљен као мултифункционални простор који ће поред сталне поставке посетиоцима нудити и могућност едукације кроз радионице и предавања, школице кувања, тематске догађаје… Идеја је да буде једнако занимљив и деци и одраслима.

Презентовали смо идеју на неколико места и реакције су изузетно позитивне. Тренутно смо у фази тражења одговарајућег простора, што је можда и најтежи део, али оптимизам нас не напушта, нарочито када знамо да одмах након тога креће онај креативни део који сви највише волимо, наводи Наташа Будисављевић.

О роковима за реализацију ове идеје још не жели да говори, али напомиње да ни манифестација “Укуси Војводине”, која се одржава у Лиманском парку и окупља велики број посетилаца, али и изглагача, није настала преко ноћи. Претходила јој је значајна активност и шпартање Војводином уздуж и попреко у потрази за рецептима, мајсторима с кутлачом, старим занатима... 

Пројекту “Укуси Војводине” смо приступили веома озбиљно, јер нам никада није била идеја да правимо догађаје који су пука забава за народ, а таквих је, нажалост, много, већ да унапредимо гастрономску слику Војводине, а Војводину брендирамо као специфичну гастрономску регију. Са тим циљем смо кренули у мапирање традиционалних јела и малих произвођача хране по целој Војводини. Овај део пројекта је био веома напоран и дуготрајан, трајао је девет месеци, али је био неопходан како бисмо јасно сагледали ситуацију на терену, анализирали је и избегли ситуацију да сам фестивал и све што је после њега требало да изађе као наставак активности, градимо на претпоставкама. Нажалост, многа традиционална јела су потпуно ишчезла са јеловника домаћих ресторана, а њихова места су заузела јела оних земаља који су за разлику од нас своју гастрономију добро брендирали, наглашава директорка “Интерфеста”.

Фото: Dnevnik.rs


Новосађанка “на привременом раду”

Наташа Будисављевић већ више од Нови Сад је заменила Београдом као местом за живот, али никада није помислила да манифестације које организује у Новом Саду пресели у српску престоницу.

Нови Сад је за мене, као и цела Војводина уосталом, ризница различитих утицаја и култура из којих је израсла једна значајна посебност овог простора, а то је ширина у схватањима и навикама људи. То се у Новом Саду не види само по културним споменицима и архитектури, то се осети у свакодневном контакту људи различитих националности, а дуго се памти и по  мирисима и укусима наше хране и пића. Зато је Нови Сад логичан избор и за наше манифестације, каже Будисављевић.


Она наводи да се богатство Војводине огледа у плодној земљи која свако семе добро прима, па за разлику од неких других светских али и домаћих регија скоро да нема ограничења у погледу онога што се може произвести, а са друге стране, мултикултуралност је оставила, можда и најлепши траг управо у гастрономији.

Ми тиме као да не знамо да се похвалимо и као да не умемо да извучемо најбоље што би приказали свету, а дубоко верујем да је гастрономија једно од најзначајнијих културних и туристичких обележја Војводине, али да на томе треба још много радити. Дугачак је списак наших гастрономских специфичности, због чега треба пољопривреднике и даље подстицати на прераду примарних производа, омогућити бољу повезаност произвођача и угоститеља, али и употребити ту разноликост у развој туристичке понуде, закључује Наташа Будисављевић.

А.Савановић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести