Инвестиције неће стати, јединство потребније него икада

КОПАОНИК: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је на 29. Копаоник бинис форуму рекао да је Србији поново потребно јединство у друштву како би се изборила и са последицама рата у центру Европе, али и наставила актуелну политку економске стабилности, инфраструктурних пројеката, повезивања са регионом.
1
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Нецемо стати са инвестицијама, једиство нам је потребније него икада, исто као оно које смо имали када смо побеђивали пандемију", навео је министар који је говорио о перспективама за улагање у инфрасруктуру посебно у тренутку када постоји, како каже, рат који ће несумњиво утицати на економију читаве Европе.

Данас смо, казао је, на крају корона кризе и можемо да кажемо да је Србија најбоље прошла у Европи, сачували смо економску и монетарну стабилност, радна места, компаније, огромне инвестиције у капиталне пројекте и повећали их.

Подсетиол је да су неких ранијих година када је учествовао на Бизнис форуму главне теме биле превелика јавна потрошња, незапосленост, нестабилна монетарна и фискална стабилност, а да то више није случај захваљујући доброј економско политици Влада Србије.

Додао је да је важно јединство изграђено унутар земље, али и регионално, које ће, тврди, наставити да јача и кроз иницијативу Отворени Балкан.

Подсетио је да је у Србији у току "ренесанса инвестиција" у железничку инфраструкуру, те да ће за неколико дана два највећа града у Србији која генеришу више од 65 одсто домаћег БДП-а бити повезана инфаструктуром каква не постоји на Балкану.

"Биће то велики искорак какав нисмо видели више од 60 година и то ће донети промену, морамо да наставимо и повезујемо земљу са регионом да активирамо цео економски потенцијал да се повежемо и са луком Бар", навео је министар.

Момировић је говорио и о Националном стадиону, јер се то наметнуло као тема на панелу и навео да тај пројекат као и бројни еколошки у које се улажу стотине милона нису добро промовисани.

Нагласио је да је сама изграња стадиона секундарни део пројекта, а да је циљ активирање великог инфраструктног пројекта од новобеоградских блокова до аеродома како би се отвориле нове позиције за инвеститоре.

Инвестиције у инфрастрктуру су приоритет и предуслов за развој и тиме држава мора да се бави, поручио је министар и додао да је важно да се настави актуелна политика, велике инвестиције, стабилност, интеграција и повезивање региона, а ту су, каже, кључни аутопутеви које градимо и ка комшијама.

На панелу "Инфраструктура и агенда повезивања" којим је модерирао Александар Влаховић из СЕС-а, осим Момировића панелисти су били Младен Бојанић црногорски министар капиталних инвестиција, Алешандро Брагонци шеф регионалног представништва за Западни Балкан ЕИБ као и Ђорђе Недељковић из Уника осигурања и Владимир Вучковић из Савеза економиста Србије.

Бојанић је говорио о перспективама Луке Бар, изградњи пута Бар Бољаре, као и интегрисаном прелазу између Србије и Црне Горе који ће бити у Бијелом Пољу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести