ИПС скенирај: Плаћање на интернету путем инстант система НБС

БЕОГРАД: Народна банка Србије од данас је омогућила нови начин плаћања - инстант плаћања на интернет продајним местима трговца.
IPS skeniraj/Narodna banka Srbije
Фото: Народна банка Србије/ИПС скенирај

"Због врло значајних предности које за трговце и потрошаче инстант плаћања имају у односу на платне картице и друге видове плаћања, Народна банка Србије у сарадњи са банкама и најагилнијим трговцима наставља интензивне активности на увођењу инстант плаћања на што већем броју продајних места у нашој земљи", каже се у саопштењу НБС.

Наставак тих активности резултирао је омогућавањем инстант плаћања на интернет продајним местима, што ће додатно допринети развоју онлајн трговине, кажу у НБС.

Како се наводи, издавачка кућа "Лагуна" први је трговац који је омогућио инстант плаћања на свом интернет продајном месту у сарадњи са Банка Интеза ад Београд.

Од данас, на интернет сајту laguna.rs може се купити било која књига коришћењем опције "ИПС скенирај" у оквиру своје апликације мобилног банкарства.

"Плаћање је врло брзо и једноставно, не захтева прекуцавање података као код платне картице. Оно што је, такође, врло важно, сигурније је од плаћања платним картицама јер код инстант плаћања купац ниједан податак који се односи на његов платни инструмент не уноси на интернет сајту трговца, за разлику од плаћања платним картицама када, да би извршио плаћање, мора унети број картице и остале неопходне податке".

У том смислу, додају у НБС, ризик злоупотребе платног инструмента код инстант плаћања је значајно смањен.

Сигурност плаћања је најважнији део онлајн куповине робе и услуга, а "ИПС скенирај", односно инстант плаћање мобилним уређајем пружа кључну сигурност свим странама у тој куповини, поручују из Централне банке.

Такође, додају, купци су заштићени и имају право на повраћај средстава ако им се, на пример, после успешно извршеног плаћања не испоручи производ који су купили.

"Имајући у виду све предности које им инстант плаћања доносе, трговци су препознали значај увођења могућности инстант плаћања у оквиру своје интернет продавнице, и очекујемо да ће они бити најбољи покретачи тржишта за масовну употребу овог инструмента на интернет продајним местима", наводе у НБС.

Додају да је поменута издавачка кућа први у низу трговаца који се припремају да омогуће ову услугу за онлајн куповину роба и услуга у сарадњи са њиховим банкама.

Из НБС подсећају да су повољном тарифном политиком створили услове да трошкови прихватања инстант плаћања буду знатно нижи за трговце од трошкова прихватања платних картица, односно банке имају све услове да ове трансакције трговцима понуде по значајно нижим накнадама.

"Тиме Народна банка Србије мотивише и мале трговце који данас не прихватају платне картице да на својим интернет продајним местима омогуће употребу овог иновативног, али и трошковно повољнијег начина плаћања, што је од значаја и за даљи развој електронске трговине", закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести