Исплаћује се минималац запосленима у туризму и угоститељству

БЕОГРАД: Данас ће бити исплаћена новчана подршка у висини минималне зараде за угоститеље, туристичке агенције, хотеле, одмаралишта и рент-а-кар агенције, као и лиценциране туристичке водиче и пратиоце, најавио је министар финасија Синиша Мали.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је рекао да су услове за добијање ове врсте помоћи испунила укупно 12.154 привредна субјекта који запошљавају 65.760 радника, као и 336 туристичких водича и 90 пратилаца.

За ову меру подршке, држава је данас исплатила близу 2,05 милијарди динара.

"Запослени у туризму и угоститељству који испуњавају прописане услове за ову врсту подршке државе, коју спроводимо у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима, у циљу ублажавања последица пандемије корона вируса, данас ће добити по једну минималну зараду. Њима ће средином августа месеца бити исплаћена још једна минимална зарада“, рекао је министар Мали.

Прецизирао је да се новац уплаћује на посебне наменске динарске рачуне које је Управа за трезор отвара за ове потребе.

Министар финансија је додао да држава настоји да помогне свима којима је помоћ потребна и да ублажи негативне последице пандемије.

Мали је најавио и да ће крајем јула бити исплаћена и четврта рата секторске помоћи за аутопревознике, који добијају 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци.

"За туристички и угоститељски сектор, баш као и за сектор аутопревозника, прошла година је заиста била веома тешка. Постојала су ограничења у кретању како би се заштитило здравље људи, границе су затваране, није било путовања. Ситуација се сада поправља, земље се отварају, људи су поново почели да путују“, рекао је Мали.

Министар је истакао и значај вакцинације, која је једини излаз из пандемије корона вируса.

"Јако је важно да се што више људи вакцинише. Важно је, пре свега због здравља грађана, али и због привреде, због тога што желимо да наша економија настави да расте, зато што желимо да радимо и да напредујемо", рекао је министар Мали.

Говорећи о мерама подршке, он је додао и да је у августу планирана исплата једнократне новчане помоћи у износу од по 90.000 динара нето за укупно 777 чланова разврстаних у осам удружења којима прошле године није исплаћена та помоћ.

МАлије прецизирао да се та мера односи на оне који имају статус лица која самостално обављају другу делатност у култури, а ту спадају самостални стручњаци у култури, самостални сарадници и самостални извођачи културних програма.

"Дакле, настављамо да испуњавамо обавезе државе које су предвиђене трећим пакетом подршке привреди и грађанима, и то без дана кашњења“, навео је Мали.

Нагласио је да је Србија успела да очува своју економију у овим, за цео свет, тешким временима, те да је прва прогноза да је наш привредни раст у првих шест месеци ове године осам одсто, што је одличан резултат.

Министар финасија је подсетио да је у овој години предвиђен привредни раст од шест одсто, што ће допринети даљем развоју привреде и унапређењу животног стандарда грађана Србије.

Министар финансија је навео да су све наведене мере подршке део трећег пакета помоћи привреди и грађанима Србије, који је предвиђен у висини од 266,1 милијарду динара, што је око две милијарде евра, односно 4,5 одсто БДП-а.

Мали је рекао да су током 2020. године спроведена два пакета подршке привреди и грађанима вредна 704 милијарде динара, односно око шест милијарди евра, а да су сва три пакета подршке вредна око осам милијарди евра, што је према прелиминарним проценама око 17,4 одсто БДП-а Србије.

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести