Испод Поља Е лежи 450 милиона тона угља

ЛАЗАРЕВАЦ: Радове на измештању дела корита реке Пештан у Лазаревцу, који се изводе у склопу пројекта отварања новог копа "Поље Е" у Рударском басену "Колубара", обишао је данас директор ЕПС-а Милорад Грчић са сарадницима.
kolubara
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Грчић је истакао да се радовима у које ЕПС инвестира 1,1 милијарду динара стварају предуслови за отварање "Поља Е" које лежи на око 450 милиона тона угља, те да је због тога тај пројекат један од најважнијих за "Колубару" и ЕПС.

"У току је измештање 3,8 километара тока реке Пештан. Радови увелико теку, било је мало проблема у почетку због временских непогода, међутим, сада смо на нивоу реализације од 55 одсто од укупно предвиђених радова у овом пројекту", рекао је Грчић новинарима у Лазаревцу.

Паралелно са измештањем корита реке Пештан, истиче Грчић, гради се и приступни пут дужине пет километара, као и мост дужине 50 метара који ће прелазити преко новог корита.

"Овај пројекат је веома важан, али и сложен. Подсетићу да смо пре неколико година на тај начин радили измештање тока реке Колубаре", навео је Грчић и додао да радове изводе фирме Хидротехника и Хидротан.

Према Грчићевим речима, због сложености посла, тренутно се изводи прва фаза, те да ће уследити измештање још једног дела реке Пештан.

"Када тај пројекат буде завршен, створиће се услови за отварање поља Е у Рударском басену "Колубара" које има око 450 милиона тона угља испод земље. Због тога је, у смислу енергетике и стабилности производње електричне енергије производње угља, овај пројекат изузетно важан", подвукао је Грчић.

Он је поновио да је производња електричне енергије превасходна базирана на производњи која користи угаљ, и да је то две трећине српске струје.

"Зато су Колубара, Костолац и Дрмно од велике важности за производњу струје и зато дајемо и наставићемо да дајемо на значају рудницима и рударима", рекао је Грчић.

Казао је да ће за неколико недеља обићи још један важан пројекат ЕПС-а, а то су радови на измештању Ибарске магистрале у дужини од седам километара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести