Иван Ђоковић у радној посети кинеској Покрајини Хунан

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, борави у радној посети кинеској Покрајини Хунан и њеном водећем привредном центру граду Чангша, у коме се одржава први Глобални самит савремене високотехнолошке производње ,,Global High-End Manufacturing Summit – GHMS 2019“.
f
Фото: Покрајинска влада

To је први скуп ове врсте у организацији Градске управе Града Чангша и Асоцијације Азија – Пацифик, у склопу кога се одржава и сајам савремене опреме за потребе грађевинске индустрије.

Самит окупља преко пет стотина компанија при ,,Fortune Global“, као и 2.000 компанија ,,Forbes Global“, водећих производних предузећа, потом домаћи и инострани дипломатски кор, представнике универзитета, истраживачких центара, инвестиционе компаније, као и еминентне финансијске стручњаке и научнике. На овај начин, домаћини Самита настоје да креирају глобалне платформе за сарадњу у оквиру кључних области – иновације, индустрију, инвестиције, трговину, дигиталну и зелену економију.

У свом обраћању, Ђоковић је истакао да данашњи ,,пут свиле“, као највећи економски, политички и геостратешки пројекат, потврђује своју кључну улогу у омогућавању одрживости евроазијског човека, уједињујући оба континента кроз трговину, иновације, али и културу у јединствени евроазијски простор.

,,Велики кинески државници, кроз историју, доказали су да се залажу за јасан континуитет у деловању државног руководства кроз идеју умереног, односно одрживог просперитета, потом за континуирани развој производних чинилаца, индустријализације и високих технологија уважавајући људски и социјално-културолошки фактор. Напослетку, ту је и сарадња са другим државама као алтернатива неконтролисаном либералном капитализму. Многа заједничка достигнућа наших земаља, потврђују да Кина са партнерима обликује одржив и експанизван развој светске економије, али и чињеницу да је у културолошком смислу и укупној социјалној надградњи над светском економијом Кина изградила и основе трећег стуба културе људске цивилизације“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да је уз безвизни режим, сарадња између НР Кине и Републике Србије, најизраженија у областима енергетике, инвестиција, инфраструктуре, безбедносних питања, образовне и научно-техничке сарадње. Кина је притом и један од кључних инвеститора у Србији. Ђоковић је додао да је потребно проширити сарадњу и на област стандардизације и сертификације производа из Војводине и Србије, што је предуслов за повећање обима извоза на кинеско тржиште.

Фото: Покрајинска влада

,,Желимо да привучемо још више кинеских инвеститора, док су стабилни политички односи основа унапређења економске сарадње двеју земаља, за шта постоје велике, а још увек недовољно искоришћене могућности“, навео је Ђоковић.

Последњих година, Чангша је лидер, како у НР Кини, тако и на светској привредној и научно-технолошкој сцени, у погледу технолошке експанзије, унапређења ефикасности производних процеса и конкурентности домаћих компанија на светском тржишту. Самит је прилика да се стратешки партнери упознају са њиховим достигнућима, али и да поделе сопствена, с обзиром да су део како пројекта ,,Један појас, један пут“, тако и пројекта ,,Дигитални пут свиле“, који намеће одређени ниво технолошког напретка и одрживости. Овим се шаље порука да се пружа глобална подршка производној индустрији, те трансформацији индустријске у дигиталну и интелигентну економију.

Делегација је посетила и Међународну изложбу грађевинске опреме ,,The 2019 Changsha International Construction Equipment Exhibition - CEICEE“, која се одржава у време трајања Самита, и која окупља више од 1.200 излагача из готово тридесет земаља и региона, где се представљају нови производи и технологије.

Потпредседник Ђоковић је присуствовао пријему који је уприличен од стране члана Сталног комитета Комунистичке партије Кине Покрајине Хунан и генералног секретара Партије Града Чангша, Ху Хенџуа.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести