Иванишевић: Развој туризма у Војводини плански и на научним основама

У организацији Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, данас је у Новом Саду одржана прва од три планиране јавне расправе на којој је  представљен Нацрт програма развоја туризма АП Војводине за период од 2023. до 2025. године.
њ
Фото: Покрајинска влада

Презентацију је отворио ресорни секретар др Ненад Иванишевић, који је истакао да је реч о развојним програму којим су јасно дефинисане активности у сфери туризма у наредном периоду. Нацрт је припремљен у складу са националним документима у овој области – Законом о туризму и Стратегијом развоја туризма  Републике Србије, и проистиче из плана развоја АП Војводине 2022–2030. године.

„Циљ овог програма је да област туризма у нашој покрајини настави да се развија плански и на научним основама. Туризам је једна од области која  се брзо опоравиле након пандемије, и ми већ о 2022. можемо говорити као о бољој туристичкој години у односу на 2019. Овим документом желимо да трасирамо пут развоја туризма у АП Војводини у наредном периоду, као и да дефинишемо оне облике туризма који до сада нису посебно дефинисани, попут верског туризма. Посебан акценат биће и на развоју ловног туризма где је циљ да се обједини ловна понуда на целој територији АП Војводине, као и да допринесемо развоју дигиталног туризма“, истакао је Иванишевић.

Он је посебно нагласио значај улагања Покрајинске владе у развој туристичке инфраструктуре и рекао да су прави пример за то и нови путеви на Фрушкој гори, што ће допринети порасту броја посета Војводини.

„Овим планом предвиђено је преко 1,8 милијарди динара улагања у развој туристичке инфраструктуре у нашој покрајини. Посебна пажња посвећена је манифестационом туризму, јер бројне посете се управо планирају у складу са одржавањем манифестација попут Егзита и Тамбурица феста, али и других од посебног значаја за Војводину“, казао је Иванишевић. У прилог томе навео је чињеницу да је манифестациони туризам у годинама пре пандемије окупљао у Војводини годишње до 400.000 гостију и зато је, како је рекао, идеја да се посебно развија одржавање манифестација и у мањим срединама.

Секретар Иванишевић је све посленике у области туризма позвао да дају свој допринос ради креирања коначног документа који би ускоро требало да буде усвојен у Скупштини АП Војводине.

Руководилац у изради овог документа проф. др Бела Мухи са Универзитета ЕДУКОНС истакао је да је реч о програму који садржи пуно нових елемената када је реч о развоју тиризма у АП Војводини.

„Стручњаци су анализирали облике туризма који су актуелни код нас, указали на неке користи које доноси развој ове области и сачинили акциони план. Укупно смо дефинисали 14 облика туризма карактеристичних за нашу покрајину. Имамо адекватне ресурсе, неопходно је још средстава за туристичку инфраструктуру и постоје захтеви за улагање у кадрове и програм едукације. Један од нових праваца које желимо развити јесте и дигитални туризам, јер ново време има и нове захтеве који се огледају у  туристичким формама попут виртуелних путовања“, истакао је др Мухи.

Преостале две јавне расправе биће одржане 26. јануара у Суботици и 2. фебруара у Зрењанину.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести