Из продаје повучено 81 тона меса, 21.123 литара млека

НОВИ САД; Минулог викенда била је ударна вест да су конзерве туњевине “Рио Маре” из увоза безбедне за људску исхрану, пошто је Ветеринарска инспекција лабораторијском анализом различитих лотова утврдила да у производу нема страних материја.
prodavnica market
Фото: pixabay.com

Контрола је урађена због ризика да у конзервама туњевине има опиљака метала који су нађени у производу у Хрватској.Ово није права информација у протеклих неколико седмица да се сумња на исправност увезних намирница. Прву такву информацију потрошачи су добили када је ветеринарска инспекција саопштила да је повучено из продаје дуготрајно млеко “Пилос” због неадекватног квалитета, које је из Републике Српске стигло у трговински ланац “Лидл” .Потом су уследеле вести да је инспекција због неисправности повукла из продаје сладолед увозника за Балкан “Марк Балкан Ист Нами” и замрзнути ослић из Шпаније.

Повлачење са тржишта хране намирница које садрже недозвољене материје , супстанце, микроорганизме и слично а потичу из увоза Ветеринарска инспекција контролише на основу информација добијених путем РАСФФ алерт система за брзо обавештавање који је успостављен на нивоу ЕУ. О свим таквим случајевима Управа за ветерину објављује податке на свом порталу.

Али Ветеринска инспекција не контролише исправност намирнице само на основи дојава РАСФФ система, већ и промет намирница у унутрашњој трговини у редовним и ванредним контролама. Посебно је сада контрола намирница значајна када су високе дневне температуре и веће могућности да се храна брже поквари. Зато инспекција моли потрошаче да сваку уочену неправилност пријаве надлежној ветеринарској инспекцији у свом месту, како би се хитно реаговлао. Грађани не треба да брину, инспектора има довољно, пријаве се раде по приоритету, без обзира на то да ли су добијене директно или преко Контакт центра републичких инспекција.

Шта је од намирница повучено током ове године у унутрашњем промету у Служби за односе са јавношћу Министарства пољопривреда за “Дневник” наводе да је нешковљиво уништено у првом полугодишту 81.000 килограма меса ,21.123 литара - килограма млека и производа од млека , 500 килограма рибе и производа о рибе, 600 килограма меда и 4.574 комада јаја, као небезбедне хране за људску исхрану.


Инспекција добро организована

Ветеринарска инспекција рад организује у складу са анализом ризика и сезонским карактером. Води се рачуна о годишњем добу, прате велике манифестације, приредбе и слично или већи празници и обраћа пажња на туристичка места.

- Сматрамо да смо добро организовани јер у последњих неколико година није било већих инцидената у вези са неисправном храном животињског порекла, из чега следи закључак да је рад на високом нивоу са расположивим кадровским ресурсима.


У редовним и ванредним инспекцијским надзорима Ветеринарска инспекција је током прошле године из промета повукла и прогласила небезбендом за људску употребу 600.000 килограма хране животињског порекла. Сви прекршиоци су процесуирни и новчано кажњени у зависности од врсте дела како је законом прописано.

- Уколико током инспекцијског надзора Ветеринарска инспекција затекне храну са истеком рока употребе храна се проглашава небезбедном и наређује њено нешкодљиво уништавање о трошку контролисаног физичког или правног лица. Против таквих се, без изузетка подносе захтеви за покретање привредног преступа.Казне су дефинисане Законом о безбедносит хране и зависе од извршиоца и неусаглашености. Као пример за правна лица прописана казна може да буде од 300.000 до 3.000.000 динара - истакли су у Служби за односе са јавношћу у Министарству пољопривреде.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести