Изградња ауто-пута БГ-Сарајево креће крајем 2019.

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас Оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније "Ташјапи" о сарадњи у области инфраструктурних пројеката, што обухвата и изградњу ауто-пута Београд-Сарајево.
Zorana Mihajlovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Михајловић је, након потписивања споразума са председником компаније "Ташјапи" Емрулахом Туранлијем, изјавила да је данашњи дан важан корак даље ка изградњи великог инфраструктурног пројекта, ауто-пута Београд Сарајево, који је важан не само за Србију и Босну и Херцеговину, већ и за читав регион.

"Данас смо потписали оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније из којег ће у најкраћем року произаћи три уговора за три важна инфраструктурна пројекта чија је укупна цена само са српске стране милијарду и 50 милиона евра", рекла је Михајловић.

Први пројекат је рехабилитација пута Нови Пазар-Тутин, чија је процењена вредност 20 милиона евра, а деоница је дуга 22,5 км, навела је потпредседница Владе, додајући да се очекује да градња почне за шест месеци.

Следећи уговори чије се потписивање очекује односе се на две руте које се тичу изградње аутопута Београд-Сарајево, а које иду кроз територију Републике Срибје, рекла је Михајловић. 

Како је прецизирала, прва рута је од Пожеге до Котромана, чија је вредност процењена на 830 милиона евра, а друга је између Кузмина и Сремске Раче, процењење вредности 210 милиона евра и дужине 17,5 километара.

Михајловић је истакла да је идеја Србије да имамо једну врсту прстена и да је циљ разговора са Федерацијом БиХ и са Републиком Српском да се задовоље сви интереси и да се цео регион повеже.
 

Љајић: Ауто-пут за још већу робну размену и ниже трошкове

Планирана изградња ауто-пута Београд-Сарајево је од огромне важности за укупне односе између Београда и Сарајева, јер су то две земље које имају највећу трговинску размену, а најгоре путеве, изјавио је данас Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација.

“Ово сада постаје више него извесност, реалност. Све оно што смо говорили и обећавали током интензивног дијалога између две земље показало се не само као реално и објективно, већ и да је у интересу грађана и у интересу унапређења односа између наших земаља”, рекао је Љајић након потписивања Оквирног споразума о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево између Владе Србије и турске компаније “Ташјапи”.

Навео је да се већ десет година прича и обећава почетак реконструкције путева у Санџаку, и да се овим споразумом практично отпочиње реконструкција деонице између Новог Пазара и Тутина, чиме, како каже, још једно обећање постаје реалност.

Љајић је приметио да је коинциденција што ће управо данас на дневном реду нашег парламента бити ратификација Споразума о слободној трговини између Србије и Турске, и да би он већ следеће седмице требало да се нађе пред турским парламентом.

“И то ће омогућити да се повећа обим наше робе које ће се наћи на бесцаринском режиму”, поручио је министар.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести