Израелске инвестиције у Србији премашиле милијарду евра

БЕОГРАД: Израелски инвеститори задовољни су резултатима и пословним окружењем у Србији, а то потврђују и инвестиције израелских компанија у прошлих петнаестак година, које сада премашују милијарду евра, каже Алона Фишер Кам, амбасадорке Израела у Србији.
Izrael
Фото: Tanjug

"Од 2000. године уложена је милијарда евра у сектор некретнина, док туризам за првих шест месеци ове године бележи повећање од 300 одсто у односу на прву половину прошле године", навела је Фишер Кам у интервјуу за Магазин Бизнис.

Према њеним речима, у 2016. години Србију је посетило око 20.000 туриста из Израела, а то је премашено већ у првој половини ове године.

"Имајући у виду да су јул, август и септембар месеци када Израелци највише путују, већ сада могу рећи да ће број израелских туриста у 2017. години бити већи од 50.000, можда чак и више", процењује Фишер Кам. 

Каже да за њу није питање што су израелски туристи сада открили Србију као туристичку дестинацију, већ зашто је нису открили раније. 

"Израелски туристи нису у потрази за лепим плажама и за сунчаним местима, јер тога у Израелу имају готово целе године. Овде им је привлачна комбинација коју Србија може да понуди: добре ресторане, забаван ноћни живот, али више од свега је важније што су добродошли у Србију, што је за њих Србија сигурна земља и што уживају у сличности менталитета и гостопримству које овде осећају", напомиње амбасадорка. 

Каже да је за израелске туристе важно и јеврејско наслеђе у Србији и присутни трагови постојања јеврејског народа који је доживео холокауст у Другом светском рату. 

"Српска влада улаже у очување тог наслеђа, па туристи поред Београда, обилазе и Нови Сад, Кладово, посећују обновљене и синагоге у фази обнављања у Суботици, Шапцу... и то доприноси ширем садржају као и задовољству израелских туриста", наглашава Фишер Кам. 

Што се тиче израелских инвеститора, додаје да тренутно постоји повећано интересовање за улагање у област такозваних "чистих технологија", обновљивих извора енергије и пречишћавања отпадних вода и у област агро-технологије. 

"Недавно смо имали уговор израелске компаније у ветропарк Ковачица, где је износ улагања око 200 милиона евра. Та три сектора су приоритети наше агенде коју, очигледно, проширујемо у даљој билатералној сарадњи".

Сматра да је макроекономска и политичка стабилност, али и предвидивост услова пословања, која постоји у Србији у протеклих неколико година, значајно утицала на раст израелских инвестиција, али и на долазак других инвеститора, не само израелских.

"Српска влада спроводи реформе које могу да привуку инвеститоре. На пример, значајно унапређење је издавање грађевинских дозвола које је сада електронски. Од тога директне бенефите имају наши улагачи у некретнине. Затим, дошло је до побољшања транспарентности у појединим процедурама, као и до побољшања у сегменту владавине права, а све то утиче на стабилност целокупног пословног окружења, па тиме и на долазак израелских улагача", додаје Фишер Кам.

Коментаришући сарадњу између две државе, подсећа да су до сада потписани споразуми о заштити инвестиција и сарадњи у пољопривреди, а чека се да парламенти две земље ратификују споразум о избегавању двоструког опорезивања, који треба да ступи на снагу током наредне године. 

"Нажалост, још немамо споразум о слободној трговини између наше две земље, али с обзиром на то да је Србија у процесу приступања Европској унији, са којом Израел има потписан уговор о слободној трговини, може се очекивати да ће то бити решено уласком Србије у ЕУ", закључила је амбасадорка Израела у Београду, Алона Фишер Кам.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести