Јанковић: Укидање радне недеље у трговини за бољи положај радника

БЕОГРАД:  Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поздравила је одлуку Министарства трговине, туризма и телекомуникација да формира радну групу, која ће размотрити све аспекте евентуалне забране рада недељом у трговинским објектима.
Brankica Janković/Тanjug foto
Фото: Tanjug

Јанковић каже да је добро што је реакција на њену иницијативу била изузетно брза, подсећајући да је иницијативу за допуну Закона о трговини упутила средином децембра прошле године.У иницијативи се поред осталог наводи да би се кроз прецизно дефинисање изузетака, могло прописати правило да трговине не раде недељом.

"Недеља се у традиционалној култури у Србији схвата као нерадни дан, дан одмора који је намењен јачању породичних и пријатељских веза", наводи Јанковић у саопштењу.

Додаје да је увођење недеље као радног дана и у областима које нису од егзистенцијалног значаја последица убрзаног начина живота и промена које су се десиле у последњој декади 20. века, а које су готово неопажено постале саставни део нашег живота.

Подсећа и да је у сектору трговине запослено је 200.000 радника, од чега су преко 70 одсто жене.

Повереница верује да ће радна група, у коју ће бити укључени сви релевантни актери, прихватити иницијативу чији циљ је унапређење пре свега положаја запослених у трговини, али и унапређење равноправности свих грађана.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести