АСНС с Љајићем: За рад недељом мора додатно да се плати

БЕОГРАД: Представници Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) разговарали су с министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем о раду недељом и сагласили се да за рад недељом мора бити увећано плаћење.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić  na RTS-u Foto: RTS
Фото: РТС

Како се наводи у саопштењу АСНС, оформљена је и радна група унутар Министарства, која ће до краја године изаћи са анализама "за и против" забране рада недељом.

Председница АСНС Ранка Савић је упознала министра са проблемима са којима се сусрећу запослени у трговини, као што су, наводи, мале плате или неплаћање прековременог рада.

Рад недељом не можемо посматрати само као економску категорију која се мери бројем купаца и оствареним профитом. Рад недељом има много значајнији социолошки, социјални и здравствени аспект, истакли су представници АСНС аргументе зашто се рад недељом мора ограничити, наводи се у саопштењу.

Љајић је на састанку истакао да је веома озбиљно приступио том проблему, пише у саопштењу АСНС.

Министарство ће размотрити разне модалитете, од нерадне прве недеље у месецу до неког другог модела до кога це доћи после разговора са трговинским ланцима и синдикатима, наводи се у саопштењу АСНС.

Представници синдиката кажу да су задовољни одржаним састанком, додајући да ће та иницијатива имати за циљ побољшање положаја радника у трговини.

Скренули смо пажњу на изузетно лош положај запослених, што је први корак у борби за промену стања ствари. АСНС ће у циљу наставка ове иницијативе имати састанке и са министром рада и министром финансија, закључак је представника АСНС.

Pera
03.12.2019 • 19:12
Mi koji moramo da radimo nedeljom,a ne plaća nam se rad nedeljom,rečeno nam je da ne postoji nedelja za nas,pitamo -koji je to dan(za nas ) ako nije nedelja ikako neko ima nedelju a neko(mi) nemamo.
EUR/RSD 117.5896
Најновије вести