Јавни извршитељи деловали у готово три милиона случајева

БЕОГРАД: Јавни извршитељи су од јула 2016. године, када су званично почели с радом, до данас поступали у 2.873.514 предмета од којих је решено више од половине, саопштила је Комора јавних извршитеља.
izvrsitelji
Фото: Tanjug (video)

Пре ступања на снагу Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО) просечно време за наплату потраживања било је 635 дана, док је данас свега 95 дана, речено је данас на конференцији за новинаре те коморе.

Један од основних циљева Коморе јавних извршитеља јесте успостављање делотворног и одрживог система извршења и јачање поверења грађана у тај систем. Наплата потраживања физичких лица непосредна је корист свих грађана од овог система, изјавила је председница Коморе Александра Трешњев.

Додала је да свако ко је остварио право на наплату одређеног новца било од стране другог физичког лица, правног лица, било од стране државе, има могућност да у кратком року оствари своје потраживање. 

У пракси је наплаћено на хиљаде заосталих неисплаћених зарада, алиментација и других потраживања грађана, рекла је Трешњев.

Нагласила је да странке и учесници у поступку који сматрају да су им одређена права евентуално угрожена у извршном поступку на располагању имају више правних средстава, и једино њиховим коришћењем адекватно ће се заштитити и тиме испунити и своја права и обавезе, наводи се у саопштењу коморе. 

Новински текстови, како је навела, не могу бити пут којим ће се решавати правни спорови, нити утврђивати правилност рада јавних извршитеља.

У јавности се створило уверење да је оправдано пружити отпор јавним извршитељима приликом спровођења извршења, али напомињем да јавни извршитељ спроводи одлуке суда и поступа по судским одлукама, а да свако ометање спровођења поступка извршења, односно неизвршење судске одлуке, може представљати кривично дело у складу с кривичним закоником, рекла је председница коморе.

На конференцији је речено и да јавни извршитељи највише спроводе извршење преносом новчаних потраживања, а у мање од један одсто случајева продајом непокретности, односно у укупно 3.736 предмета којима је извршење одређено на непокретностима током 2017. године. 

Предочено је, такође, да у предметима у којима је извршење одређено на непокретности, то не значи да ће нужно доћи и до њихове продаје.

Председник Извршног одбора Миодраг Грујовић истакао је да су кључни предлози Коморе јавних извршитеља за измене и допуне ЗИО електронска аукција и равномерна расподела свих предмета. 

Навео је да су чланови коморе укључени су у рад групе Министарства правде за измене ЗИО од маја месеца, и да комора сматра да треба размотрити укупно 156 чланова тог закона.

Комора је предложила да из сопствених средстава финансира пројекат електронске наплате, јер е-продају препознаје као важан процес транспарентности рада јавних извршитеља, као и заштите података свих учесника у јавним продајама, рекао је Грујовић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести