Јавни позив за продају Комерцијалну банку 31. маја

БЕОГРАД: Јавни позив за продају Комерцијалне банке биће расписан у следећи петак 31. маја, потврђено је Тањугу у Министарству финансија. 
komercijalna banka, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Држава у Комерцијалној банци има 42 одсто власништва, ЕБРД 24,4, а ИФЦ, као део Светске банке, 10 одсто. 

"Реч је о јавном позиву за прикупљање изјава о заинтересованости за учешће у поступку продаје акција у Комерцијалној банци", рекао је раније неименовани извор за Блиц. 

Овој одлуци, наводе, претходио је састанак министра финансија Синише Малог и представника француске компаније "Лазард" која је инвестициони саветник у поступку продаје "Комерцијалне банке". 

Министарство финансија потписало је у фебруару уговор са међународном компанијом "Лазард" која је изабрана за саветника за избор стратешког партнера за Комерцијалну банку, а новац од продаје банке, када се процес заврши, биће уложен у инфраструктуру у Србији. 

ЕБРД је 2006. докапитализовала нашу банку са 70 милиона евра, а по наступању кризе ИФЦ је то исто уцинила са 40 милиона.

Немачки ДЕГ фонд је уложио 20, а шведски Сведфорд десет милиона евра, док је ЕБРД у том тренутку докапитализовала Комерцијалну са још 50 милиона евра. 

Банка је прошле године направила најбољи финансијски резултат у последњих десет година и забележила рекордни профит од 71 милион евра. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести