Јефтинији роминг, сем за Босну и Црну Гору

– Цене роминга у земљама Западног Балкана од 1. јануара су снижене од девет до 35 одсто, у складу с другом фазом примене регионалног споразума о ромингу – изјавила је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, и додала да ће оне остати исте у Црној Гори и Босни и Херцеговини.
roming  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Регионални споразум о ромингу потписали су у априлу ове године, на другом Дигиталном самиту ЗБ у Београду, представници западнобалканске шесторке (Србија, Црна Гора, БиХ, Македонија, Албанија и Косово*).

Просечна цена одлазног позива из Србије сада износи 7,1 динара, што је, рекла је Татјана Матић за Танјуг, додатно смањење за 34 одсто у односу на претходно снижење из јула 2019. године.

Просечна цена долазног позива за Србију је 5,6 динара, а СМС поруке 2,9 динара, док ће пренос података у просеку кошта 3,6 динара по мегабајту.

Татјана Матић је подсетила на то да је примена Споразума о снижавању цена роминга у региону, који је потписан у априлу, почела 1. јула 2019. године, а да од 1. јануара 2020. почиње примена друге фазе која предвиђа нове, ниже трошкове.

Просечна цена одлазног позива из Србије од данас износи 7,1 динара

– Србија и Регулаторна агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ) ће с три мобилна оператера наставити да у потпуности поштују потписани споразум – казала је Татјана Матић, и додала да су БиХ и Црна Гора у децембру 2019. донеле одлуку да од 1. јануара не појефтине роминг, већ да задрже цене уведене 1. јула. – Не може се рећи да крше споразум јер су примениле прву фазу. Међутим, те две земље су тражиле додатно време за усклађивање с њиховим мобилним оператерима и регулаторним агенцијама да би примениле другу фазу.

Подаци указују на то да је у прва три месеца примене регионалног споразума око 1,3 милион грађана Србије користио роминг у земљама Западног Балкана и да их је око девет одсто више у поређењу с истим периодом прошле године.

– Тај податак иде у прилог томе да је примена споразума донела финансијску уштеду и олакшала комуникацију за наше грађане – казала је Татјана Матић.

На основу регионалног споразума, од 1. јула 2019. до 30. јуна 2021. године предвиђено је постепено снижавање цена роминга у неколико фаза.

Од 1. јануара 2020. године се мења начин обрачуна трошкова роминга тако да ће сви корисници плаћати роминг по принципу који подразумева збир домаће цене (коју тренутно плаћају у домаћем саобраћају) и роминг накнаду.

Е. Д.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести