ЈЕЛЕН: Бајден посвећен финансирању УКРАЈИНСКОГ БУЏЕТА

ВАШИНГТОН: Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је данас да је администрација председника Џоа Бајдена „чврсто посвећена” њеном захтеву да Конгрес одобри 11,8 милијарди долара буџетске помоћи Украјини.
bajden jutjub
Фото: Youtube Printscreen

„Конгрес мора да реагује брзо како би пружио подршку Украјини, укључујући директну буџетску помоћ. Нереаговање би донело победу руском председнику Владимиру Путину и имало би незамисливе последице не само по Украјину, већ и по нашу колективну безбедност“, рекла је Јелен на почетку билатералног састанка са извршним потпредседницима ЕУ Маргретом Вестагер и Валдисом Домбровскисом у Вашингтону.

 Она је истакла да САД не могу да дозволе да Украјина остане без новца пре него што понестане муниције, пренео је Ројтерс.

Вестагер је оценила да подршка САД, ЕУ и држава чланица, која је износила преко 54 милијарде долара од 2022. године, почиње да даје плодове у борби против корупције у Украјини.

"Апсолутно је неопходно да САД и ЕУ задрже снажно партнерство како би подржале Кијев и да Путину не подстакну наду да ће променити нашу пажњу на Украјину", истакла је она.

Средства САД, заједно са око 50 милијарди долара војне помоћи за помоћ Украјини у борби против руске инвазије која траје скоро две године, стопирана су у преговорима у Конгресу због захтева републиканаца за корените промене америчке политике безбедности граница.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести