Јелен против краткорочног повећања капитала Светске банке

ВАШИНГТОН: Америчка министарка финансија Џенет Јелен одбацила је данас предлог о краткорочном повећању капитала Светске банке.
YT
Фото: Youtube Printscreen

Јелен је на буџетској расправи у Комитету за издвајања за државне, иностране операције и сродне програме Представничког дома Конгреса САД рекла да жели да реформе Светске банке знатно прошире кредитирање за борбу против климатских промена и других глобалних криза, углавном ширењем постојећих ресурса, усвајањем иновативних политика финансирања и мобилизацијом приватних финансија, преноси Ројтерс.

Повећање капитала било је међу предлозима Светске банке у јануару, али оно не би било могуће без подршке САД, највећег акционара Светске банке, рекла је Јелен.

''Не тражимо повећање капитала. Желимо да видимо бољу мобилизацију приватних ресурса поред инвестиција Светске банке, али у овом тренутку не тражимо повећање капитала'', рекла је Јелен.

Последње повећање капитала Светске банке, од 13 милијарди долара, одобриле су земље чланице 2018. године, али створени кредитни капацитети били су под великим притиском због пандемије ковида 19 и последица рата у Украјини, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести