Јовановић, ДФЦ: Приоритет Аутопут мира и железничка пруга

ВАШИНГТОН: Директор нове регионалне канцеларије америчке Међународне инвестиционе финасијске корпорације, ДФЦ, у Београду Џон Јовановић изјавио је да су прва два пројекта, о којима се конкретно разговара и на којима се конкретно ради, изградња Ауто-пута мира и железничке пруге која ће повезати Србију с тзв. Косовом.
dzon jovanovic
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Реч је о пројектима на којима се већ ради, рекао је Јовановић на телефонској прес конференцији, на којој је учествовао и Танјуг.

Јовановић је указао да је реч о пројектима који се спроводе у више фаза, па ће ДФЦ понудити шири избор финансијских инструмената и ресурса обема странама, како би помогли у процесу реализације, а у смеру убрзања економске сарадње.

Како је навео, за ДФЦ је приоритет да се уради Аутопут мира у сарадњи са европским партнерима, како би се осигурало да се тај пројекат заврши што је пре могуће, јер, како каже, са колегама је прошао тим путем и увидели су да је неопходно што пре унапредити инфраструктуру, како би обезбедили бржи и лакши начин за кретање људи и робе.

Трећи пројекат, према његовим речима, који је на листи приоритета ДФЦ, јесте подршка малим и средњим предузећима.

Сада разматрамо пројекте, које је представио министар финансија Синиша Мали и на којима већ радимо. Намера нам је да промовишемо предузетништво између младих Срба и Косовара и с једне и с друге стране границе, али и на самом Косову, казао је Јовановић.

Одговарајући на питање који ће пројекти конкретно бити спроведени на територији Косова и колико ће новца бити уложено на Косову, с обзиром да се у Београду говори да ће само Србија добити четири милијарде долара, Јовановић каже да је њихов циљ двосмерни, односно да хоће да подрже јавни сектор, који се суочава са изазовима, али и да раде са приватним сектором, како би им отворили инвестицијске могућности.

Јовановић каже да се труде да пронађу начин да ослободе приватни капитал и појачају стране директне инвестиције, посебно из САД на тзв. Косову и у том смислу наводи да је веома разочаравајуће што су САД седме на листи страних директних инвеститора на Косову.

Каже и да су заказали радне сесије, посебно фокусиране на сектор енергетике, које би требало да послуже да се ослободи приватни капитал.

Такође, како наводи Јовановић, процењују могућности за "тржишне нише" - сегменте који нису довољно развијени у области производње.

Не фокусирамо се само на бољу интеграцију регионалних економија, већ их повезујемо са глобализованијим ланцем снабдевања, казао је Јовановић.

На телефонском брифингу, на коме су говорили извршни директор ДФЦ Адам Болер и директор нове регионалне канцерарије ДФЦ у Београду Џон Јовановић, поред Танјуга учествовали су и представници Радио Слободне Европе, Гласа Америке, ТВ Клана из Приштине, као и новинарка грчког портала Armyvoice.ge.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести