Јовић: НБС повећала пројекцију раста на 4,2 одсто

БЕОГРАД: Народна банка Србије је повећала пројекцију раста бруто домаћег производа (БДП) Србије са ранијих 4,0 одсто на 4,2 процента, изјавио је данас вицегувернер НБС Жељко Јовић.
nbs amblem
Фото: NBS

Србија је забележила у додасадашњем току године најбржи раст у последњих 10 година, при чему је у последња три квартала он износио 4,5 процената, рекао је Јовић на конференцији за новинаре у НБС, на којој је представљен новембарски Извештај о инфлацији.

Јовић је подсетио да су и све водеће међународне финансијске институције, укључујући Међународни монетарни фонд, као и Европска комисија, подигли прогнозе привредног раста Србије.

Према његовим речима, очекује се да ће оваква динамика раста бити задржана у средњорочном периоду.

Јовић је указао да су добри резултати постигнути иако међународно окружење и даље карактерише висок степен неизвесности, укључујући волатилности на робном тржишту због високих цена нафте и других примарних производа, као и на финансијском тржишту услед различите динамике нормализације монетарних политика Федералних резерви и Европске централне банке.

Такође је нагласио да се међугодишња инфлација креће у границама циља, и да је у октобру износила 2,2 одсто, док се базна инфлација протеклих месеци кретала око 1,0 одсто медугодишње, на шта су утицали ниски инфлаторни притисци.

Према последњој средњорочној пројекцији НБС-а, инфлација ће се до краја периода пројекције, односно у наредне две године, кретати унутар граница циља од 3,0 одсто плус/минус 1,5 процената, рекао је Јовић. 

На њено кретање ће у средњем року, додао је, утицати раст агрегатне тражње. 

"У наредном периоду постепено ће слабити дезинфлаторни притисци по основу апрецијације динара у претходном периоду. У кратком року, у супротном смеру деловаће ниски трошкови у производњи хране. Кретање инфлације у границама циља, и за годину и за две године унапред, очекују и финансијски сектор и привреда", поручио је Јовић.

Вицегувернер је напоменуо да позитивне резултате наше привреде препознаје и велики број инвеститора, који се све више опредељују за дугорочна улагања у Србију. 

"Захваљујући томе, нето прилив страних директних инвестиција, као и у претходне три године, биће више него довољан да у пуној мери покрије дефицит текућег платног биланса - преко 122 процента у девет месеци ове године" прецизирао је.

Јовић је подсетио да су протеклих година остварени одлични резултати фискалне консолидације, те да је јавни дуг централне држава у БДП-у износио у септембру 55,9 одсто.

"Постигнута фискална равнотежа и смањење учешћа јавног дуга доприносе повољним изгледима за даљи раст кредитног рејтинга и нижој премији ризика земље, што и екстерне услове финансирања чини доступнијим и јефтинијим", закључио је вицегувернер НБС Жељко Јовић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести