ЈУБИЛЕЈ ДОМАЋЕ РАФИНЕРИЈЕ НАФТЕ На данашњи дан пре 55 година почела прерада нафте у Панчеву

Рафинерија нафте у Панчеву, прерађивачки комплекс компаније НИС, ове године обележава 55 година од почетка производње. Панчевачка рафинерија основана је Одлуком Народне скупштине Републике Србије 1959. године, док је прерада сирове нафте започета девет година касније, односно 14. децембра 1968. године.
н
Фото: Промо/НИС

Развој домаћег рафинеријског комплекса протеклих пет и по деценија обележила је јасна визија напретка и развоја захваљујући којима је данас Рафинерија нафте у Панчеву једна од најмодернијих и еколошки најнапреднијих у овом делу Европе.

Посебан замах у развоју комплекса везује се за последњих петнаест година током којих је у модернизацију панчевачке рафинерије уложено више од 800 милиона евра.  Од 2009. године спроведене су  две фазе модернизације које су крунисане пуштањем у рад  комплекса за благи хидрокрекинг и хидрообраду (MHC/DHT) којим је у рафинерији омогућена производња горива стандарда Евро 5, као и  пројекта „Дубока прерада са технологијом одложеног коксовања“ вредног више од 300 милиона евра. У Рафинерији су у току припреме за трећу фазу модернизације, чиме ће се додатно повећати флексибилност у раду и оптимизација технолошког процеса, али и унапредити заштита животне средине. Такође, у плану је реализација читавог низа дигиталних пројеката и пројеката за повећање енергетске ефикасности.

Фото: Промо/НИС

Поред тога што је једна од најмодернијих, панчевачка рафинерија је данас и међу еколошки најнапреднијим рафинеријама у овом делу Европе, узимајући у обзир да је значајан део уложених средстава усмерен у еколошке и бизнис пројекте који значајно унапређују заштиту животне средине. У прилог томе говори и чињеница да су у област заштите животне средине  уложена средства у износу од 95 милиона евра захваљујући којима су, између осталог, укупне емисије у ваздух смањене за 90% у односу на 2009. годину. Такође, Рафинерија нафте Панчево је прво енергетско постројење у Републици Србији које је од надлежних државних органа исходовало IPPC дозволу којом се потврђује да су производни процеси усклађени са највишим домаћим и европским еколошким стандардима.

Фото: Промо/НИС

“Ове године панчевачка рафинерија обележава значајан јубилеј, 55 година од почетка производње, и као неко ко је током целог свог радног века сведочио њеном развоју, изузетно сам поносан што сам на челу једног оваквог комплекса за који можемо да кажемо да је један од најсавременијих у нашем региону. Остварени резултати не би били могући без огромног залагања и енергије наших рафинераца који су током претходних година предано радили на унапређењу конкурентности рафинерије. Сви заједно остајемо посвећени даљем развоју прерађивачких капацитета НИС-а што представља и један од стратешких приоритета компаније“, изјавио је Владимир Гагић, директор Блока Прерада НИС-а.

(ПРОМО)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести