Јутарњи: Српски бизнисмен мистериозни купац деоница Краша?

БЕОГРАД/ЗАГРЕБ: Директор хрватске компаније Краш у Београду, Живко Капетановић, није потврдио али ни демантовао писање Јутарњег листа да је српски бизнисмен Небојша Шарановић купац Крашових деоница, због кога су цене акција те компаније узлетеле у небо.
kras
Фото: Printscreen

Капетановић је у изјави за портал Б92 рекао да нема коментар и да није овлашћен да даје такве информације.

Подсећања ради, Јутарњи лист је објавио да је Небојша Шарановић, у чијем је власништву кипарска групација Каппа Стар Лимитед (у региону позната по Јаффа бисквитима), купац великог броја деоница компаније Краш скривен иза кастоди рачуна Рајфајзен банке Аустрија на којем се сада налази шест одсто удела у фабрици.

Према информацијама Загребачке берзе, на кастоди рачуну је до четвртка било уписано 3,06 одсто, односно 45.804 деоница Краша, а у петак или понедељак пређен је праг од пет одсто, што значи да је према закону обавезно објавити ко стоји иза рачуна, преноси портал Novac.hr.

Тај портал подсећа и да су 2010. године српски медији писали како је Краш хтео да купи фабрику слаткиша "Јафа Црвенка" и да их је Шарановић тад одбио.

Међутим, Краш никад није послао званичну понуду, а Шарановић је тада поручио да планира да шири своју фабрику.

Шарановић је, како преносе хрватски медији, познат као "краљ папира" јер поседује и три фабрике папирних производа.

Куповином "Банинија" 2017. године је, међутим, јасно ставио до знања да своје пословање шири и на кондиторску индустрију, закључује тај портал.

Иначе, деоница Краша је у уторак била најликвиднија на Загребачкој берзи, с прометом од 13,6 милиона куна (1,83 милиона евра).

Ипак, то је знатно мање него дан раније када је истргована за 38 милиона куна (5,13 милиона евра), пише Пословни дневник.

Лист додаје да је јој је у уторак цена пала за шест посто, на 705 куна (95,2 евра), прекинувши тако четвородневни позитиван низ током којег је дотакла и 890 куна 9120,16 евра), највиши ниво од 2007. године.

Та деоница је у фокусу улагача, након што је Месна индустрија браћа Пивац почетком прошле недеље најавила понуду за преузимање, а медији нагадају ко би могао бити ''купац из сенке” који је на кастоди рачуну у Рајфајзен банци, по последњим службеним подацима Центyралног клириншко депозитарног друштва, повећао свој удео на 3,06 посто и четврти је на листи највећих деоничара Краша, наводи Полсовни.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести