Камен темељац за логистички центар у Руми

РУМА: У индустријској зони у Руми је положен камен темељац за пословно-складиштени, логистички центар фирме Гресто доо, који би према најавама, требало да буде изграђен до лета ове године, а инвестиција је вредна два милиона евра у првој фази.
n
Фото: Tanjug (video)

Камен темељац положили су министар пољопривреде Бранислав Недимовић, председник Општине Рума Слађан Манчић, представници компаније Гресто, представници Амбасаде Холандије и Северне Македоније.

Ово је класичан пример како се на најмодернији начин узгаја поврће у стакленицима и школски пример како ће се трансферисати знања у пољопривреди управо из ове тачке, па на даље, како да снизите трошкове и да имате производ кад га нико нема, рекао је министар Бранислав Недимовић.

Он каже да су пољопривредници претходних двадесет година узгајали поврће на отвореном и имали гомилу проблема, пре свега због временских неприлика. Онда смо, каже, прешли на пластеничку производњу, а данас на стакленике.

Уверен сам да ће ова технолтеиогија коју доноси Гресто и у Србији дати резултате, јер ако може у Холандији или Македонији, зашто не би могло да се гаји поврће у стакленицима и у Србији, рекао је министар Недимовић, додајући да је Влада Србије у буџету обезбедила средства за стакленике.

Фото: Tanjug (video)

Каже да холандска компанија није могла да пронађе идеалнију локацију за отварање свог центра, пре свега због чињенице да се налази поред ауто-пута у Руми.

Гресто је логистички пројекат, настао као резултат двадесетогодишње успешне сарадње имеђу холандске компаније „KG Greenhouse BV " и македонског партнера „Balkan Greenhouse ", који су истовремено и инвеститори и власници Грестоа.

Осим Логистичког центра у Руми, биће изграђен и показни, огледни стакленик у коме ће бити организоване обуке и презентације.

Хортицентар Адриа груп још пре пет година имао је визију да оно што радимо у Холандији пренесемо у Србију. Овде, у Србији смо нашли отворена врата, тим стручних људи и партнера, а отварањем логистичког центра у Руми показујемо да је ово инвестиција на дуге стазе, рекао је Александар Стојков, сувласник и копартнер Гресто доо.

Он каже да у Србију „нису дошли да продају ђубрива“.

Нисмо дошли да продајемо ђубрива, већ да људи хране биљке, а не да бацају ђубрива. То је суштина наше технологије. Форсирамо и аутоматизацију у пољоприврди, енергетску ефикасност, заштиту околине, нудимо добре радне услове за раднике, каже Стојков.

Директно ће бити запослено додатних 10 људи, али, најављено је, имаће и индиректан ефекат јер је планирано да буде изграђено неколико стакленика, где ће, такође, бити запошљавани људи.

Ми, као општинска управа пре две недеље издали смо грађевинску дозволу фирми Гресто, а они су већ данас положили камен темељац и пичели припремне радове. То говори да су озбиљна компанија, рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

Он каже да и ова инвестиција показује да је Рума место са повољном пословном климом и да је одлично место за стране инвестиције.

Показује и да се боримо за свако радно место што је и политика Владе Србије. Пуно значи и то што је на изградњи Логистичког центра ангажована димаћа фирма из Инђије, каже Манчић.

Ради се о регионалном пројекту, где осим логистичког и показног центра у Руми, исти такав већ је подигнут у Северној Македонији и истовремено се развија исти и у Хрватској.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести