Канада: Забележен раст економије у мају

ОТАВА: Статистички подаци кажу да је канадска економија порасла за 4,5 процената у мају, након што су предузећа почела поново да се отварају после великог застоја у марту и априлу.
rast grafikon
Фото: Tanjug

Статистички подаци Канаде објављени у петак показују да је канадски бруто домаћи производ - укупна вредност свих роба и услуга које је економија произвела током месеца - достигао нешто више од 1,7 милијарди долара, на годишњем нивоу.

То је више од априлског годишњег нивоа од 1,62 милијарде долара, али је још испод привредних активности у вредности од 1,99 милијарди долара које је земља имала у фебруару.

Према подацима агенције, 17 од 20 сектора економије прати раст, али се индустрија робне производње нарочито опоравила, повећавши се за 8 посто.

Раст услужног сектора био је релативно мањи, 3,4 одсто.

Гране економије које су поново у паду су менаџмент, јавна управа, уметнички и забавни сектор.

Највећа добит је забележена у грађевинској индустрији услед пораста активности од 17,6 одсто после обуставе у марту и априлу.

Трговина на мало је такође порасла, за 16,4 процената. У мају је била највећа експанзија за ове две гране индустрије откад је почело праћење података 1961. године.

Економисти су очекивали пораст од око 3,5 посто, тако да су бројеви у мају били бољи од очекиваних.

Статистичка агенција каже да су прелиминарни подаци за јун још бољи за пет процената у односу на мајски ниво.

Али бројке подвлаче колико је дуг опоравак од Ковид-19 за канадску економију. Производња је и даље 15 процената испод нивоа на ком је била пре пандемије.

Тревин Стратон, главни економиста при канадској привредној комори, рекао је да је повратак у мају био приметан, али подвлачи да ће опоравак бити дуг и спор.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести