Кандић: Потрошачи у онлајн трговини заштићенији од других

БЕОГРАД: Е-трговина у Србији је лане доживела праву експанзију о чему сведоче подаци да је на тај начин обављено чак 14 милиона трансакција, што је двоструко више него годину дана раније, као и да је вредност тих трансакција 33 милијарде, док је 2019. била 17 милијарди.
s
Фото: Pixabay.com

Ово је на отварању данашњег сајма потрошача, одржаног поводом Светског дана права потрошача, а који је посвећен управо електронској трговини, изјавио државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Урош Кандић.

Он је указао и да су код нас потрошачи у онлајн трговини чак и боље законски заштићени од потрошача у традиционалној куповини.

"Мало људи зна да онлајн купац има право да у року од 14 дана од куповине, производ врати продавцу без било какве обавезе да га извештава због чега то чини. Довољно је само да му се обрати и да се то евидентира код продавца и да он мора да врати новац купцу", навео је Кандић.

Додао је да то не важи код неких посебних ситуација као што је куповина хране, производа који су намењени баш за особу која их је поручила и медицинских и других производа који су након отварања неупотребљиви.

Кандић је истакао да се ради и на развоју других облика трговине, чему у прилог сведоче подаци да је лане традиционална трговина у Србији забележила раст од четири одсто.

То, оценио је, одличан резултат, нарочито имајући у виду да је било закључавања због пандемије.

Додао је да ће ресорно министарство наставити да штити права потрошача, пратећи европске стандарде и најавио доношење нових законских решења у овој области.

"Припремамо измене Закона о заштити права потрошача које ће ићи пре свега у правцу давања веће надлежности тржишној инспекцији и то кроз могућност да она издаје прекршајне налоге. Она то сада не може а по усвајању закона ће моћи за више од 30 врста прекршаја које трговци буду чинили", рекао је Урош Кандић.

Радиће се и на решењима за вансудске спорове, а биће повећана и вредност купљене робе која ће моћи да иде на медијацију.

Кандић је указао да је од доношења Закона о заштити права потрошача 2014. године урађено много, што показују и подаци да је раније годишње подношено само око 2000 пријава потрошача а сада је тај број већи и за десет пута.

Петнаести март је као Светски дан права потрошача установљен одлуком Уједињених нација 1983. године која је инспирисана говором америчког председника Джона Кенедија од 15. марта али 1962. године.

Он је тада у америчком Конгресу навео четири основна права потрошача а то су право на безбедност, да потрошач буде информисан, право на избор као и право да потрошач буде саслушан.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести