Катастар последњи бедем одбране од превара на тржишту

БЕОГРАД: Републички геодетски завод (РГЗ) саопштио је данас, поводом обраћања јавности синдиката у РГЗ као што су ЈОС, Независност и АСНС, да је реч о, како се тврди, нерепрезентативним и лажним синдикатима и да они својим обраћањима подижу панику и стварају атмосферу правне несигурности.
katastar  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Против њих је покренуто више кривичних поступака, а два су пред судом. Наведени лажни синдикати наступају са циљем омогућавања нелегалног профита за интересне групе и појединце, а једини репрезентативни синдикат који заступа интересе запослених у РГЗ је Геосиндикат", наводи се у саопштењу.

Истиче се да је Републички геодетски завод стриктно формална институција која представља "последњи бедем одбране од евентуалних преварних радњи на тржишту непокретности".

РГЗ наводи и да је у интересу грађана Србије да се комуникација са катастром обавља искључиво у писаној форми, са циљем постизања транспарентности и спречавања могућности да упадну у мрежу коруптивних активности интересних група и појединаца који профитирају под плаштом наводних веза у катастру.

Из РГЗ наглашавају да Завод у делокругу свог рада нема саветодавну функцију нити пружање консултантских услуга, због чега је инсистирање на састанцима са службеницима катастра вид притиска на институцију, са циљем да се утиче на исход решавања предмета и добију привилегије прекоредног решавања захтева.

"РГЗ је обезбедио 28 бесплатних апликативних сервиса за грађане Србије и 23 сервиса за државне органе, што је највише од свих државних институција. Укупно 51 дигитални сервис РГЗ-а и дигитална платформа ГеоСрбија омогућавају да грађани и привреда Србије ефикасно функционишу", наводи се у саопштењу.

Додаје се да након рачунарске саботаже инфраструктуре геопросторних података у РГЗ-у, поступак успостављања функционалности система протиче у складу са планираним активностима и да је стање стабилно.

Са данашњим даном, наводе из РГЗ, у функцији је 108 од 164 службе за катастар непокретности, а план је да све катастарске службе буду пуштене у рад до краја недеље.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести