Кинеска производња соларних панела скочила 15,7 посто

ПЕКИНГ: Кина је у првих шест месеци ове године произвела соларне панеле укупне снаге 59 гигавата (GW), што је за 15,7 одсто више него у истом периоду 2019. године.
solarni panel, pixabay
Фото: Pixabay

Ванг Бохуа, потпредседник Кинеског удружења фотонапонске индустрије, изјавио је данас на онлајн брифингу за новинаре да капацитет новоинсталиране соларне енергије такође порастао за 0,9 процената у првом полугодишту, достигавши 11,5 GW, преноси Ројтерс.

Додао је да се очекује да ће повећање новоинсталисаних капацитета достићи 35-45 GW у целој 2020. години.

Кина смањује субвенције за нове пројекте соларне енергије након рекордног повећања капацитета од 53 GW у 2017. години.

Многе електране сада могу да раде без субвенција, при чему 36 GW одобрених пројеката у досадашњем току године могу да продају електричну енергију на мрежи по истој цени као и постројења на угаљ, што је за 145 одсто више у односу на прошлу годину, рекао је Ванг.

Цене соларних производа падају брже него што се очекивало, навео је он, напомињући да су трошкови производње сада нижи од 3,96 јуана по вату, што је циљ који је остварен три године раније него што се предвиђало.

Кинеске испоруке готових соларних модула су достигле од јануара до маја 27,7 GW, што је за 1,8 процената мање него у првој половини прошле године, док је зарада била нижа као резултат пада цена.

Извоз соларних модула у Сједињене Државе достигао је 310 милиона долара од јануара до маја, рекао је Ванг, и већи је двадесет пута него прошле године, упркос казненим тарифама које су погодиле трговину.

Укупан кинески соларни извоз износио је 6,5 милијарди долара током првих пет месеци ове године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести