Кинески БДП порастао 3,2% у другом кварталу међугодишње

ПЕКИНГ: Кинеска економија се вратила на стазе раста у другом кварталу након дубоког пада почетком године, али су домаћа потрошња и инвестиције остали крхки као последица удара корона кризе, што указује на потребу за додатном политичком подршком јачању опоравка.
peking kina pix
Фото: Pixabay.com

Бруто домаћи производ (БДП) Кине порастао је у другом тромесечју за 3,2 посто у односу на годину раније након оштрог пада од 6,8 процената у првом кварталу, показују данас објављени подаци Националног бироа за статистику (НБС).

Ово је бржи раст него што су очекивали економисти, који су у анкети Ројтерса предвиђали економску експанзију од 2,5 процената.

С друге стране, БДП је у периоду април-јун забележио скок од чак 11,5 одсто у односу на прва три месеца 2020, саопштио је биро за статистику. То далеко надмашује прогнозе у којима је типовано да ће БДП на кварталном нивоу порасти 9,6 процената.

Што се тиче полугодишњих показатеља, кинеска економија се смањила за 1,6 посто у првих шест месеци на годишњем нивоу.

Промет у малопродаји је у јуну пао за 1,8 одсто међугодишње, пети месец узастопно, после пада од 2,8 посто у мају. Ово је разочаравајући показатељ, с обзиром на то да се очекивао раст промета на мало у јуну од 0,3 процента.

Аналитичари предвиђају да ће власти у другој половини године наставити са мерама финансијске подршке привреди, како би подстакли оживљавање економске активности.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести