Кинески произвођач смартфона Шаоми улази у сектор е-возила

ГУАНГЏОУ: Кинески произвођач паметних телефона Шаоми званично је регистровао предузеће за производњу електричних возила, које је, како наводи, ушло у "подмаклу развојну фазу".
smart phone.png
Фото: pixabay.com

Према саопштењу компаније, нова подружница под називом Шаоми ЕВ регистрована је са оснивачким капиталом од 10 милијарди јуана (1,55 милијарди долара), преноси ЦНБЦ.

У марту је овај технолошки див са седиштем у Пекингу најавио планове о покретању пословања у области електричних аутомобила, у које ће у наредној деценији уложити 10 милијарди долара.

Шаоми ЕВ тренутно има 300 запослених, а пословање води оснивач и главни извршни директор групе Леи Јун, додаје се у саопштењу.

Раније овог месеца, Шаоми је објавио да је купио фирму за аутономну вожњу Дипмоушен за око 77,37 милиона долара, како би "побољшао технолошку конкурентску предност" у бизнису с електричним возилима.

Шаоми, познат по својим смартфонима и другим интернет-геџетима, према оцени ЦНБЦ-а, ускочиће у сегмент кинеског тржишта који су већ преплавили многи играчи, почев од стартап компанија као што су Нио и Спенг па до оних признатијих попут "Тесле" и кинеског БИД-а.

Акције Шаомија су порасле данас на поподневном трговању у Хонг Конгу за око 1,4 посто, надмашивши раст референтног Ханг Сенг индекса.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести