Кинези најчешће добијају радне дозволе у Србији

БЕОГРАД: Од почетка 2018. године Национална служба за запошљавање (НСЗ) издала је 11.741 дозвола за рад странцима у Србији од чега су три четвртине њих запослили послодавци у Београду а најчешће странци имају средњу стручну спрему, речено је Тањугу у НСЗ-у. 
1
Фото: pixabay.com

Странци посао у Србији проналазе и код послодаваца у Новом Саду, Нишу, Сремској Митровици и Панчеву а највећи број радних дозвола издат је држављанима Кине, Русије, Турске, Македоније, Италије и Црне Горе.

Свака четврта дозвола за рад, укупно 3.003, издате су женама страним држављанкама.

За запошљавање држављана Србије у иностранству највеће интересовање показују земље Хрватска и Црна Гора којима су потребни сезонски радници у туризму, наводи НСЗ а затим Словенија и Немачка где постоји тражња за возачима и медицинским сестрама општег и педијатријског смера.

У том периоду 93 лица посредовањем НСЗ се по пријавама страних послодаваца запослило се у иностранству, док је у оквиру пројекта "Triple Win" где сарађују ГИЗ, НСЗ и Немачка савезна агенција за рад запослено 106 држављања Србије. 

Током 2018. године 351 држављанин Србије који је самостално нашао послодавца на пословима здравствене неге у Немачкој потписао је уговоре о раду уз посредовање националналних служби за запошљавање двеју држава.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести