Кирија у Новом Саду и до 4.500 евра месечно

Долазак Руса у Србију неки станодавци очигледно намеравају папрено да наплате и искористе гужву на тржишту.
с
Фото: В.Фифа

Тако месечни најам четворособног стана у Новом Саду кошта чак и 4.500 евра, а за гарсоњеру траже од 300 па навише, док двособне и трособне некретнине у просеку коштају 1.000 евра. С друге стране, за месечни најам у једном од луксузнијих хотела у граду потребно 3.000 евра.

У агенцијама за продају некретнина сазнајемо да је све више Руса који желе да унајме стан, а не да га купе, те да је све мање некретнина које можете закупити на месечном нивоу, што је, кажу, утицало и на цене. Гарсоњере коштају од 300 до 600 евра. Двособни или трособни станови, који су и најтраженији, коштају од 600 до 1.200 евра.

Агенти сматрају да су цене нереално високе, а да највише штете од свега тога имају управо студенти из других градова који нису добили дом.

- Зову нас већином Руси, мада буде и посредника. Позиви су кренули од почетка сукоба у Украјини. У већини случајева комуницирамо с њима на руском и енглеском језику и траже стан за најам у већим градовима у Србији попут: Ниша, Београда и Новог Сада. Цене за најам станова су кренуле да поскупљују када су почели да долазе закупци из Русије. Станови до 1.200 евра успевају да пронађу своје закупце, све преко тога теже – каже Данча Слалов из новосадске агенције “Статус некретнине”.      

Најам четворособног стана у Новом Саду скупљи од месечног закупа собе у луксузном хотелу 

Према његовим речима, већина клијената који долазе из Русије да живе у Србији раде за западне компаније и имају проблем да приме зараду на своје девизне рачуне у матичној држави. Управо због тога, по његовим сазнањима, већина Руса долази у Србију, али добар део одлази и у Турску, док Украјинци већином траже станове у Црној Гори. 

- Прошле суботе сам Русу продао кућу у насељу Панонија у Бачкој Тополи за 10.000 евра. Ретки су случајеви, али се и то дешава. Руси имају проблем и да пребаце велике количине новца, а и не знају колико ће се задржати у Србији, те због тога се ређе одлучују да купују некретнине, већ их и даље унајмљују – каже Слалов. 


Долазе махом млади и образовани

Према незваничним подацима, више од 100.000 Руса је од почетка рата у Украјини у три велика таласа стигло у Србију. Отворили су скоро 2.500 фирми. Већина оних који долазе у Србију су махом образовани млади људи из урбаних средина, који изнајмљују станове на неколико месеци, али има и оних који планирају дуго да остану. Поред поменутих фирми, међу којима доминирају оне из ИТ сектора, има и Руса који су већ запослени и раде у неким компанијама. Рекламе за женске салоне лепоте, услуге маникира или козметичара су врло честе. Међу осталим малим бизнисима помињу се фотографске услуге, затим производња колача, чоколаде…


С друге стране, проверили смо цене месечног најма луксузног хотела и хостела у Новом Саду. Тако за луксузнију варијанту, која подразумева најам собе која укључује и доручак, треба 3.000 евра. Ноћење у таквој врсти хотела кошта до 12.000 динара, али, како су нам појаснили, када клијент жели да закупи собу на месечном нивоу, онда цена не прелази 100 евра дневно. Реч је о периоду од 1. новембра до 1. децембра ове године.

Агенти сматрају да су цене нереално високе, а да највише штете од свега тога имају студенти који нису добили смештај у дому

Уколико се искључи доручак, цена је 90 евра по ноћи. Запослени у луксузнијим хотелима са којима смо разговарали кажу да је Руса који закупљују собе све више, али да их не закупљују на месечном нивоу. Када је реч о хостелу, овде су цене далеко приступачније, па је најам собе на тридесет дана од 600 до 800 евра, али се Руси, ипак, овде толико дуго не задржавају.     

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести