Клавирштимери више неће обучавати стругаре

На евиденцији Националне службе за запошљавање у Србији има око 500.000 незапослених, а ове године у програм запошљавања укључено их је око 122.000.
Prekvalifikacija nezaposlenih pod budnim okom države Foto: Dnevnik.rs
Фото: Ilustracija. Dnevnik

У активне мере запошљавања – а за то је ове године издвојено 3,7 милијарди динара, плус додатних 550 милиона из буyета Министарства рада – спадају и обуке и преквалификације лица с евиденције незапослених.

По каталогу обука за тржиште рада за ову годину, који је сачинила Национална служба за запошљавање, у току 2019. незапослени су обучавани, или се још увек обучавају, за књиговође, педикире, за кројење и шивење, фризере, возаче виљушкара, геронто-домаћице, зидаре, завариваче, столаре, тесаре, месаре, керамичаре... Другим речима, обучавају се за занате које послодавци у Србији траже, а којих на српском тржишту рада нема.

122.500 незапослених укључено у програме запошљавања

Незапослени се обучавају због тога што је више од трећина њих без стручне спреме, или се они с постојећим степеном образовања преквалификују за занимања с којима брзо могу добити посао. Пре неколико дана министар за рад и запошљавање Зоран Ђорђевић нагласио је да ће убудуће преквалификација незапослених у одређена занимања бити под бољом контролом државе. Као разлог за такву најаву, министар је објаснио да се догађало да преквалификацију незапослених стругара воде предавачи који су по струци библиотекари или клавирштимери због тога што се обука одвија на терену и нико је не контролише.


Директори добили задатке

– Директори свих филијала НСЗ-а добили су инструкције како да анализирају које су потребе тржишта рада, али и које су потребе радника, као и предлог да не седе у канцеларијама, већ да одлазе до компанија. Они треба да предложе и на који начин да се обављају преквалификације за одређене групе незапослених, посебно за оне најтеже запошљиве, а резултати тих њихових анализа биће нова запошљавања – сматра Ђорђевић, додајући да се годишње издваја довољно новца за активне мере запошљавања, али да је проблем у томе што је ниво реализације нижи од онога колико је било новца.


– За таква предавања убудуће ће бити делегирани људи из филијала Националне службе за запошљавање, а држава ће водити рачуна и о самим конкурсима за прекваликације – нагласио је Ђорђевић.

Као разлог зашто је важно да се води рачуна о самим конкурсима за преквалификацију, па и о онима који победе на њима, министар наводи пример да су на терену такве послови добијали они који су најавили да ће обуку водити три најбоља професора, а када је требало да преквалификација почне, појавили су се други предавачи.

3,7 милијарди динара за програме запошљавања

Филијале НСЗ у Војводини за ову годину, по календару обука, требало је да обуче око 200 незапослених. Тако је суботичка филијала НСЗ обучавала за посластичаре, виљушкаристе, фризере, а зрењанинска за козметичаре, геронто-домаћице. Филијала НСЗ у Кикинди обучавала је за оператере на ЦНЦ машинама за обраду метала, за руковаоце грађевинских машина, панчевачка за геронтодомаћице, кројаче и шиваче и за пусовање. У вршачкој филијали НСЗ-а организоване су обуке за геронто-домаћице, зидаре, фризере, док је у сомборској то чињено за виљушкаристе, кројаче и шиваче, ткаче и геронто-домаћице. У новосадској филијали НСЗ незапослени су обучавани за кројаче и шиваче и за геронто-домаћице, а у сремскомитровачкој за оператере на ЦНЦ машинама за обраду метала, геронто-домаћице, за вез и златовез.

Љ. Малешевић 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести