Климатске промене могле би да смање глобални раст за 3 одсто

ЊУЈОРК: Климатске промене могле би да срежу глобални економски раст за три одсто у наредних 30 година, показало је истраживање сектора за анализе и прогнозе "Економист Интелиџенса"
s
Фото: pixabay.com

.Климатске промене ће вероватно најтеже погодити Африку, Јужну Америку и Блиски исток јер ти региони имају веће просечне температуре и економије мање величине, што их чини рањивијим на утицај климатских промена, наводи се у извештају, преноси ЦНБЦ.

Међународни монетарни фонд предвиђа да ће глобални раст ове године достићи 3,0 процента, што је најнижи ниво од глобалне финансијске кризе.

Сједињене Државе, највећа светска економија, додаје се даље, такође неће избећи утицај климатских промена. САД би могле да засбележе смањење стопе привредног раста за више од 1,0 посто у наредне три деценије услед глобалног отопљавања.

Америчка Национална канцеларија за економска истраживања у августу је објавила да би раст по глави становника у САД могао да опадне за 10,5 процената током наредних 81 година, због очекиваног повећања температуре ваздуха широм света, напомиње ЦНБЦ.

"У сценарију ЕИУ-а о климатским променама предвиђа се да ће америчка економија до 2050. бити мања за 1,1 одсто него што би била без климатских промена", констатује се у извештају.

"Недавни догађаји у Сједињеним Државама показали су да чак и у већим развијеним економијама постоје озбиљне рањивости", наглашава ЕИУ у студији, указујући у том контексту на већу учесталост и интензитет пожара у Калифорнији.

Прошле године је у једном извештају америчке владе наведено да ће климатске промене коштати економију САД милијарде долара. Тај исти извештај Бела кућа је одбацила, известио је Ројтерс.

Светски лидери састају се почетком децембра у Мадриду на конференцији Уједињених нација о климатским променама, на којој ће разговарати о томе како да се раст просечне глобалне температуре ограничи на 1,5 степени Целзијуса - што је главни циљ Париског климатског споразума постигнутог 2015. године.

Сједињене Државе су, међутим, почетком овог месеца започеле званични поступак повлачења из Париског споразума тврдећи да он намеће "неједнак" економски терет земљама, подсећа ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести