Кнежевић: ЕУ помогла мала и средња предузећа са 500 милона евра

БЕОГРАД: Европска унија је до сада помогла сектор малих и средњих предузећа у Србији са 500 милона евра повољних кредита, изјавио је данас министар привреде Горан Кнежевић.
Goran Knezevic
Фото: Tanjug

Кнежевић је истакао да држава, такође, пуно издваја за развој сектора МСП и припрема индустријску политику, што ће допринети да што пре затворимо преговарачко поглавље 20 о индустријској политици и предузетништву.

Он је навео у Привредној комори Србије да је ЕУ помогла развој конкурентности МСП до сада са више од 300 милиона евра и да су данас потписана два уговора за ЦОСМЕ програм вредан додатних 200 милона евра.

Кнежевић је истакао да сектор МСП чини највећи део српске привреде, да доприноси БДП-у више од 50 одсто и да је ту запослено две трећине људи у нефинансијском сектору.

Он је рекао да је прошле године било за 17.322 више привредних субјеката него у 2015. години и да је било око 30.000 новозапослених.

Према његовим речима, МСП сектор је остварио 70 одсто већи профит у 2016. него у 2015. години.

Министар привреде је нагласио да држава издваја новац за даљи развој МСП и предузетништва и да је после Године предузетништва у 2016. прогласила и Деценију предузетништва.

Подсетио је да је прошле године за помоћ предузетништву биле опредељене 18,2 милиајарде динара, од чега 7,6 неповратних средстава Он је додао да је Деценија предузетниства у Србији проглашена како би се издвојила још већа средства и дао до сада највећи импулс развоју предузетништва.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести