Кнежевић: Гоша мора да ради, власник да дође

БЕОГРАД: Министар привреде Горан Кнежевић верује да ће Фабрика шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке за неки дан почети да ради у одређеним сегментима, али и да су преговори са Гошом "мачка у џаку" све док се не појави власник - Лиснарт холдингс лимитид са Кипра.
Fabrika
Фото: Tanjug

Кнежевић је, након данашњег састанка са радницима и руководством Гоше у Министарству привреде, рекао за Б92 да је приватизација Гоше спроведена под сумњивим околностима и да се неко ту очигледно материјално окористио и изразио уверење да ће "надлежни органи имати посла у Гоши".

"Статус Гоше је познат. Приватизација је извршена под сумњивим околностима, верујем и да ће надлежни органи имати посла ту. Ми покушавамо као држава да неке послове Гоши завршимо, са Железаром, Железницом, али то су све краткорочне мере. Не можемо да се мешамо у одлуке власника, то су приватне одлуке. Шта ако се он не сложи", каже Кнежевић.

Он је нагласио да су држави руке прилично везане пошто је Гоша сада потпуно приватна фирма, за разлику од Фијата где држава има 33 одсто власничког удела и слично.

Министар је поручио да је држава, ипак, спремна да помогне Гоши како би се и тај део привреде развијао, али да неће бити помака док се не појави власник, с обзиром да директор Гоше Милутин Шћепановић нема овлашћења за доношење одлука.

"Није до нас да ми поведемо Гошу у стечај, али најискреније мислим да је стечај једини лек за Гошу. Наша идеја је да радници почну да раде, и да ће онда можда бити другачија перспектива и са власником, ако једног дана дође", навео је министар привреде.

Кнежевић је додао да ће, ипак, држава донети стратешку одлуку по питању Гоше, али да мора да види шта мисли власник.

Министар привреде каже да још немају ничији захтев да је неко посебно оштећен у случају приватизације Гоше.

Гошу је приватизовала 2007. године словачка фирма ЖОС Трнава, а садашњи власник је "Лиснарт холдингс лимитид" са Кипра.

Кнежевић је рекао да држава жели да и тај део привреде унапреди, подсетивши да је у сектору малих и средњих предузећа прошле године запослено 30.000 људи.

"Свакога дана у сваком погледу све више напредујемо - у сваком погледу смо направили неки искорак", рекао је Кнежевић парафразирајући реченицу из филма "Сећаш ли се Доли Бели.

Он је навео и да је сада незапосленост испод 11 одсто, док је раније била 26 одсто.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести