Кнежевић и Шиб: Све више немачких инвестиција у Србији 

БЕОГРАД: Министар привреде Горан Кнежевић разговарао је данас са амбасадором Немачке у Београду Томасом Шибом и истакао да је трговинска размена две земље у прошлој години достигла готово пет милијарди евра, као и да око 60.000 грађана Србије ради у компанијама са већинским немачким капиталом.
goran knezevic FBakic
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Кнежевић и Шиб разговарали су о одличној билатералној сарадњи две земље и све већим инвестицијама немачких привредника у Србији, саопштило је Министарство привреде.

Министар је посебно похвалио што немачки инвеститори све чешће реинвестирају и на тај начин отварају нова радна места у нашој земљи. 

„Економски односи на завидном нивоу прате одличне политичке односе наших земаља, који су посебно унапређени учесталим разговорима и сусретима на највишем нивоу“, констатовао је Кнежевић.

Он је нагласио и да је један од највећих проблема питање такси које је увела Приштина на робу из централне Србије у износу од 100 одсто. Замолио је амбасадора да Немачка апелује на Приштину да укине таксе.

Шиб је рекао да су немачке компаније у Србији веома активне и да је похвално што све више запошљавају висококвалификовану радну снагу и младе.

Амбасадор Немачке је указао и да је значајна сарадња немачког ГИЗ-а (Немачка организација за међународну сарадњу) и Министарства привреде на програмима који за циљ имају повећање стопе запослености и одрживи развој. 

На састанку је договорено и да ће у наредном периоду бити финализоване активности у вези са програмом промоције предузетништва и самозапошљавања, које заједнички спроводе Министарство привреде, Канцеларија за управљање јавним улагањима и Немачка развојна банка (KfW). 

Говорећи о Европској унији, Шиб је рекао да ће као амбасадор учинити све да подржи Србију на путу ка ЕУ, јер „без земаља Западног Балкана, ЕУ није комплетна“.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести