Ко је све заинтересован за МСК, Азотару, Петрохемију..

БЕОГРАД: Поред седам потенцијалних инвеститора који су се јавили на јавни позив за прикупљање писама заинтересованости за МСК у Кикинди и за панчевачку „Азотару“ и „Петрохемију“,  има још неколико оних који нису слали писма заинтересованости, али са којима Радна група за петрохемијски комплекс интензивно разговора, преноси РТС.
azotara
Фото: Dnevnik, arhiva

Тако се за „Азотару“ интересују три инвеститора - домаћи „Промист“ из Новог Сада, кипарски PFIC и мађарски KITE, док су за Петрохемију заинтересовани „KazMynayGas“ (KMG) из Холандије и чешка компанија „Ј&Т IB and Cаpitаl Mаrкетs“.

За кикиндски МСК интересују се „Dong Shiwy Holdings“ из Хонгконга и јапански гигант „Мицубиши“.

До лета се очекује и расписивање тендера за приватизацију.

Министар привреде Горан Кнежевић каже да ће у наредном периоду бити настављени разговори и нада се да ће у кратком року, можда месец, месец и по дана одлучити о моделу и методу приватизације.

Јавиле су се неке озбиљне фирме, ја мислим да ће бар један део петрохемијског комплекса бити успешно приватизован, каже Кнежевић.

Заинтересовани треба да предложе планове инвестиција, призводње и модел приватизације. 

У наредном периоду, за све три фабрике хемијског комплекса Влада мора наћи одрживо решење.

Не треба говорити колико је то значајно за нас, не само због 2.800 људи који раде у тим фабрикама него и због добриноса у БДП-у тих фирми, каже министар Кнежевић. 

Фабрике хемијског комплекса коче стара дуговања. Најбоља ситуација је у „Петрохемији“, јер има позитивно текуће пословање, док рад МСК-а и „Азотаре“ и даље отежава скуп гас који је основна сировина за производњу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести