Кодекс за више етике при продаји и најму некретнина

БЕОГРАД: Скупштина Привредне коморе Србије усвојила је Кодекс пословне етике посредника у промету и закупу некретнина који је важан за уређивање међусобних односа привредника у области посредовања, смањењу недозвољеног понашања, као и учвршћивању поверења клијената. 
nekretnine, tanjug
Фото: Танјуг, илустрација

Кодекс је донет за групацију посредника при Привредној комори која је репрезентативна јер има 155 привредних субјеката који су чланови, а они запошљавају преко 40 одсто радне снаге која се овим послом бави на територији Србије, и покривају 60-70 одсто тржишта.

Кодекс је јако важан за међусобну сарадњу посредника пошто је природа посла таква да су субјекти међусобно упућени једни на друге, и на сарадњу у купопродаји или издавању непокретности, пошто један заступа купца а други продавца и морају да заврше посао око продаје или издавања непокретности, каже Ненад Ђорђевић, заменик председника групације, и додаје да је и до сада поштован кодекс донет 2012. године. 

Он каже да се Кодексом уређује однос посредника у овом послу према корисницима њихових услуга и додаје да је читава област уређена на бољи начин. 

Они који примењују етички кодекс имају веће обавезе од колега који нису потписници кодекса нити чланови групације посредника при ПКС тако да и за кориснике имају виши ниво заштите у односу на оне који кодекс нису потписали, истиче он. 

Мића Ђоковић, председник Удружења самосталних судских вештака и проценитеља и власник Олд Ројал некретнина, каже да је кодекс донет на основу сагледавања тржишних околности и одраз је потребе за саморегулативом. 

Хоћемо да изађемо у сусрет клијентима пре свега, и држави, а онда међу собом да се договоримо шта се сме а шта не сме, каже Ђоковић и оцењује да ће кодекс побољшати ситуацију на самом тржишту.

Он истиче да је продаја станова преко интернета била недопустива пракса са становишта Закона о спречавању прања новца као и Закона о посредовању. 

Ми смо у обавези да направимо писани уговор између клијената и нас, а то се не може урадити с неким преко интернета кога нисте видели и коме нисте очитали личну карту, каже Ђоковић и додаје да се дешавало и да се оглашавају дивљи, нерегистровани посредници, као и да станови из огласа у реалности имају мању површину. 

Он је додао и да се ради на категоризацији по којој ће станови који испуњавају одређене стандарде имати оцене по којој ће купац знати и распон цена некретнине.

Ђоковић каже да је предност коју кодекс пружа што то посредник може да истакне приликом оглашавања, а постоји и обавеза да се истакну и општи услови пословања и ценовник.

Постоји много ствари на које могу да се позову евентуално незадовољни клијенти, јер ми у суштини не продајемо станове него пакет информација од проналажења некретнине, анализе тржишта, проналажења најбоље прилике, организација уговора код нотара и банке, укњижбе и преноса власништва код комуналних предузећа што је комплетан пакет и врло озбиљан посао, објашњава Ђоковић и подсећа да је кодексом предвиђена комисија којој незадовољни могу поднети пријаве. 

Кодексом групација посредника у продаји и изнајмљивању некретнина добија арбитражну комисију задужену за надзор над поштовањем кодекса.

Посредници могу да упуте пријаву за неетичко понашање колега, а коначну одлуку доноси Суд части Привредне коморе Србије, каже Ненад Ђорђевић. 

Мића Ђоковић истиче да поступак против посредника уопште није безначајан јер може водити ка суспензији.

Уопште се не треба са тим играти, мој савет свим посредницима је да буду јако озбиљни и опрезни и да не брукају ни себе ни професију, рекао је Ђоковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести