Које земље највише зависе од туризма?

ЗАГРЕБ: Без сталних прихода од туризма, многе земље суочиће се са озбиљном економском штетом, а међу њима из региона то су Хрватска, Црна Гора и Грчка.
t
Фото: pixabay.com

У хрватском туризму ради 24 одсто радне снаге, у Црној Гори у туризму је запослено скоро 33 одсто радника, док је у Албанији и Грчкој у том сектору запослено 22 одсто радника.

Широм света у туризму постоји 330 милиона радних места, који глобалном БДП-у сваке године придоносе са 10 одсто, пише портал visualcapitalist.com, а преноси Index.hr.

У 44 земље широм света укупна запосленост зависи од путовања и туристичког сектора више од 15 одсто.

Хрватска је туристичка дестинација која се нада поновном отварању уочи врхунца сезоне, а 2019. године од туризма је имала 13 милијарди долара прихода. С популацијом од нешто више од четири милиона, у туристичком сектору ради 24 одсто радне снаге.

У Црној Гори од 680.000 становника, у туризму је запослено скоро 33 одсто радника.

Највећу економску штету трпе неке острвске земље где велики број грађана ради у туризму.

Туристички оријентисане земље остају најтеже погођене глобалном забраном путовања, али и највеће економије света осећају последице.

У Шпанији је туризам трећи највећи сектор националне привреде. Остану ли мере карантина на снази до септембра, процењује се да ће губитак бити 68 милијарди долара.

С друге стране, само 2,8 одсто БДП-а Јужне Кореје зависи од туризма.

На врху листе земаља које највише зарађују од туристичке индустрије у апсолутним износима у доларима су Сједињене Америчке Државе, у којима је туризам у укупном БДП-у 2019. године учествовао са 8,6 одсто.

САД је данас највећи глобални епицентар случајева ковида 19, па остаје да се види шта ће се догађати ако се земља пре лета ипак поново отвори за туристе.

Истовремено, допринос туристичког сектора кинеској економији удвостручио се у последњих 10 година и приближио износу од 1,6 трилиона долара. Како би помогле јачању привредних активности, Кина и Јужна Кореја олакшале су ограничења успостављањем путног коридора.

Како се многе земље полако отварају, појављује се све више "путничких балона". На пример, Естонија, Летонија и Литванија ублажиле су ограничења путовања и створиле путну зону.

Аустралија и Нови Зеланд такође припремају сличан договор. Такви "путнички балони" омогућавају грађанима сваке земље да путују унутар одређених зона.

Ковид 19 имаће дуготрајан утицај на запосленост и глобалну привредну активност с несагледивим последицама, закључује се у тексту.
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести